Gaskrisen mellan Ryssland och Ukraina förra året gjorde att EU höjer säkerheten för gasledningar. I maj får Sverige veta om EU kräver en till gasledning av försörjningstrygghetsskäl.
Den ukrainsk-ryska gastvisten ledde till febril politisk aktivitet i Bryssel.
I Europa löste man detta genom att sköta leveranserna från alternativa ledningar genom att öka eller vända flödet i vissa ledningar.
EU kommer i maj att godkänna kravet på att man tekniskt sett ska kunna vända flödet i ledningarna i varje medlemsland.
-Problemet för Sverige är att vi har bara en gasledning. Egentligen om vi ska följa kravet borde vi ha två ledningar i Sverige. Däremot kanske vi kan ses som en region med Danmark, säger Inge Pierre, Svensk Energi och ordförande för WG Gas inom Eurelectric.
I Sverige står naturgasförbrukningen för 2-3 procent av den totala energimixen, medan den europeiska andelen är 25 procent. Reglermyndigheten ACER har bildats inom EU för att tillsammans med ENTSOG ska ta fram bättre regler för naturgasmarknaden.
-I stort sett var man ändå förvånad att marknaden fungerade rätt väl. Mitt i värsta krisen var det en positiv erfarenhet att man fixade det, men detta påskyndade den politiska processen. Nu ser det ut som att man når en överenskommelse som man ska kunna godkänna i maj, säger Inge Pierre.
Vattenfall projekterade för en naturgasledning i Sve i slutet av 80-talet, men förutsättningarna fanns inte då.
En svårighet är att garantera hushållen försörjning. I Bulgarien blev det problem när landet inte hade reservbränsle under krisen mellan Ukraina och Ryssland.
Sverige är inte med i Nord Stream-projektet i Östersjön.
-Även om vi i Sverige inte kommer att dra direkt nytta av gasledningen så kommer vi att vittja den ledning som kommer till Danmark, säger Lars O Grönstedt på Nordstream.
100 miljoner euro har lagts i miljöstudier och 40 000 kvadratkilometer av Östersjön har undersökts inför projektet.
Det ryska företaget Gazprom äger 51 procent av aktierna i Nord Stream.
-Det är både tekniskt och finansiellt ett oerhört fascinerande projekt. Det fanns i de ursprungliga planerna att få med Sverige i planerna, men det gick inte riktigt att räkna hem. Det går att lägga på grenkoppling till Sverige om man skulle ändra sig, säger Lars O Grönstedt på Nordstream.