Energimyndigheten har beslutat om att 2,5 miljoner kronor ska gå till fem projekt som ska tillföra ny kunskap kring installation och användning av solceller i bebyggelsen.
Genom SolEl-programmet finansierar Energimyndigheten i samverkan med Elforsk, projekt inom solenergi.
– Allteftersom fler installerar solceller i Sverige blir det allt viktigare att ta fram kunskap som gynnar en vidare solcellsutbyggnad. SolEl-programmet skapar även möjligheter för branschen att samla och sprida information vidare, säger Tobias Walla, handläggare vid Energimyndigheten.
Något som man måste ha med i beräkningarna när man ska kalkylera antalet kilowattimmar som man kan räkna med att få ut av sin solcellsanläggning är snö. Ett av de aktuella forskningsprojekten ska undersöka hur snö påverkar produktionen av solel och samtidigt koppla detta till väderdata. Projektets förhoppning är att kunna ta fram en beräkningsmodell som kan uppskatta minskad solelproduktion på grund av snötäckning eller till och med ökad produktion tack vare reflektioner från snön.
Ett annat projekt ska titta på hur man med olika typer av styrning och elektronik kan få solcellssystem som är mindre känsligt för skuggor. Målet är att ta fram en handbok som rekommenderar olika lösningar beroende på vilken skuggproblematik man har på sin fastighet.
Två av projekten som får stöd ska öka kunskapen kring hur behovet av el ser ut i förhållande till solinstrålningen i både flerbostadshus och kommersiella fastigheter. Att kunna öka användningen av den solel som fastighetsägaren själv producerar är i dagsläget mer ekonomiskt fördelaktigt än att skicka ut solelen på elnätet. Kylsystem ska särskilt undersökas, då kylbehoven oftast samvarierar med solelproduktionen.