Kraftvärmeverket Brista 2 i Sigtuna ska till största delen eldas med avfall från hushåll och industrier. Verket är Fortum Värmes största enskilda investering någonsin och belöper sig på två miljarder kronor.
En orsak till investeringen är bland annat att kraven på en effektiv avfallshantering ökat, i takt med att mängden hushållsavfall i den växande stockholmsregionen ökat kraftigt. Behovet av el och värme ökar också när staden växer. Hela 90 procent av bränslets energiinnehåll kan utnyttjas, jämfört med 30 procent i ett kondenskraftverk.
Fortum Värme valde en rosterpanna från det tyska företaget Martin GmbH som är mycket flexibel och kan hantera olika avfallsfraktioner. Turbinen kommer från Siemens och rökgasreningen står Ahlstrom Power Sweden för.
När bränslet förbränns återvinns värmeenergi ur rökgaserna som innehåller vattenånga. Vid nedkylning av gaserna kondenseras vattenångan. Då frigörs värme som sedan återvinns i fjärrvärmenätet. I Brista 2 återvinns 94 GWh, vilket motsvarar cirka 19 procent av värmeproduktionen. Det motsvarar värmebehovet för 28 000 lägenheter.
Kall driftsättning
Under sommaren genomgick verket kall driftsättning. Det innebär att man testkörde signalsystemen, styrsystemen, roterade motorer med mera. Därefter vidtog de så kallade varmtesterna, då pannan tänds. Men det är inte bara att elda för fullt omedelbart. Bland annat är det viktigt att det nya murverket i ugnen ska torka ordentligt innan man kan elda för fullt.
– Murverket måste hettas upp långsamt för att undvika att det uppstår sprickor. Torkeldningen är noga uträknad för att driva ut fukt på ett skonsamt sätt, säger Julia Sundberg, Fortums projektledare för Brista 2.
Först olja – sedan avfall
En annan aktivitet är ångblåsningen, som syftar till att blåsa rent tryckkärlets (pannans) insida. Under detta moment användes olja som bränsle. Först därefter var det dags att börja elda avfall.
– Förbränningsugnen kan eldas med avfall när vi uppnår 850 graders värme med en uppehållstid på två sekunder, berättar Julia Sundberg.
När kondensvattnet lämnar Bristaverket uppfylls redan kraven på utsläppsnivåer enligt Miljödomstolen. Fortum har anlagt en våtmark i Steningedalens naturreservat för ytterligare rening. Vattnet är kondensvatten från rökgas som bildas vid förbränning av avfall Kondensvattnet renas först i flera steg i Bristaverket och leds sedan till våtmarken där växter och vattenflödet gör att vattnet renas en gång till.
Brista 2 kopplas till det befintliga nätet för distribution av fjärrvärme till kunder norr och väster om Stockholm. Distributionen av el går nu via en 70 kilovolts-kabel, vilken ger säkrare drift än den gamla 20 kilovolt-anslutningen.
Snäv tidplan när Brista 2 byggdes
Tidplanen för bygget och montaget av Brista 2 var tuff men höll streck. För att hinna i mål i tid måste delar av byggnationen ske parallellt i avfallsförbränningsanläggning/bränslemottagning, panna/turbin och rökgasrening.
– En av de viktigaste sakerna för att få tidplanen att hålla under montagefasen var en noggrann planering av alla tunga lyft på en begränsad yta, berättar Julia Sundberg, projektledare på Fortum Värme. Att snabbt få ett tätt hus runt pannan före vintern var också ett tidskritiskt moment. Nästa steg, efter att pannan installerats, var att ta emot de stora avfallskranarna, samtidigt med monteringen av rökgasanläggningen.
Stora mängder berg måste sprängas bort, totalt 300 000 ton, motsvarande 180 000 kubikmeter. Anläggningen av våtmarkerna utanför kraftverket, som är en del av reningsprocessen, var också ett omfattande arbete.
Delar av Brista 2 har byggts med prefabricerade betongelement, delar genom platsgjutning med glidformar. Socklar, golv på bunkerplan och turbinbyggnad är byggda med prefab, medan bunker och trapphus är platsgjutna.
Ovanlig kontraktsform
Ramböll fick EPCM-kontraktet ( Engineering, Procurement, and Construction Management) för Brista 2. Kontraktsformen, som är ovanlig i projekt av denna storlek i Sverige, innebär att Ramböll ansvarade för projektet i sin helhet fram till att Fortum tog över driften av anläggningen. Ett 30-tal konsulter från Ramböll har jobbat med uppdraget, omfattande projektledning, upphandling av samtliga entreprenörer, leverantörer och installationspaket, samtliga styr- och processhjälpsystem samt ansvar för elanläggningen.
Veidekke Entreprenad svarade för grund- och betongentreprenaderna och Strängbetong för prefabentreprenaden. Bäckströms gjorde markarbetena och Mostostal levererade konstruktionsstålet.