En fossilfri fjärrvärme, ökad produktion av förnybar el och bättre förutsättningar att hålla fjärrvärmepriset nere. Karlstads Energi har flera anledningar att investera i ett nytt biobränsleeldat kraftvärmeverk, den enskilt största satsningen i Karlstads kommuns historia.
– Investeringen stärker inte bara oss utan hela regionen, säger Peo Ajaxson, kommunikationsansvarig på Karlstads Energi.
När det första spadtaget togs, 25 september 2012, markerade det något mycket viktigare än att Karlstad får ett nytt kraftvärmeverk. Med det nya projektet kommer Karlstads Energi att helt kunna fasa ut den fossila oljan ur fjärrvärmeproduktionen. Det innebär att fjärrvärmen i Karlstad har gått från att ha varit helt oljeberoende till att bli fossilbränslefri på 30 år.
Lättare att konkurrera
Heden Etapp 3, som projektet kallas, skapar också bättre förutsättningar för Karlstads Energi att hålla konkurrenskraftiga priser.
– Vårt nya kraftvärmeverk ger oss bättre möjligheter att hålla nere fjärrvärmepriserna eftersom vi sänker våra produktionskostnader. Det nya kraftvärmeverket gör också att vi förlänger livslängden på våra befintliga pannor vilket är betydelsefullt för leveranssäkerheten, säger Peo Ajaxson.
Hjälper regionen
Men det är inte bara miljön och Karlstads Energis fjärrvärmekunder som kan dra fördel av det nya kraftvärmeverket. Karlstads Energis inköp av flis kommer nämligen att öka när den nya pannan tas i drift och flisinköpen görs av bränsleleverantörer i regionen.
– Investeringen är viktig inte bara för oss utan för hela regionen – helt i linje med de ägardirektiv som vi jobbar efter, säger Peo Ajaxson.
Arbetet halvvägs
Arbetet med det nya kraftvärmeverket har nu kommit halvvägs och både tidplan och budget, projektet beräknas i dagsläget kosta knappt en miljard kronor, håller. En nyligen förkunnad vattendom gör också att Karlstad Energi kan påbörja idrifttagningen av den nya pannan tidigare än vad som annars hade varit möjligt.
– Domen innebär att vi får möjlighet att kyla med vatten från Vänern. Det betyder att vi kan påbörja idrifttagningen redan sommaren 2014, i annat fall hade vi fått vänta några månader till efterfrågan på fjärrvärme ökat.
När kraftvärmeverket står klart kommer Karlstads Energi att kunna öka sin elproduktion med 70 procent.
– När allt är klart kommer vi, förutom fjärrvärme, att producera cirka 170 gigawattimmar el årligen. I dag ligger den siffran på ungefär 100 gigawattimmar. Elproduktionen motsvarar elförbrukningen för cirka 50 000 lägenheter. Intäkterna från elförsäljningen, och de elcertifikat som vi i och med investeringen blir berättigad till, kommer naturligtvis våra fjärrvärmekunder till del och ger även det bättre möjligheter att hålla nere fjärrvärmepriserna.
Byggs på soptipp
Det nya kraftvärmeverket byggs på Heden i Karlstad, samma plats som huserar bolagets huvudkontor samt flispannan och avfallspannan som utgör basen i Karlstads Energis fjärrvärmeproduktion.
Innan avfallspannan började byggas 1985 fungerade Heden som Karlstads soptipp. I marken ligger därför gammalt hushållsavfall som kaffesump och smörpaket, men också grovavfall som till exempel virke, hemelektronik, kasserade kläder och tidningar. Det avfalls som grävs upp i samband med kraftvärmebygget kommer att tas om hand och sorteras och därefter återvinnas enligt de regler som gäller idag - ytterligare en miljöförbättring med andra ord.
När projektet går in sin mest intensiva fas kommer det att sysselsätta cirka 250 personer.
– Med det nya kraftvärmeverket kan vi erbjuda en produkt som är närproducerad och som har många miljöfördelar. Den nya pannan ger oss också möjlighet att ansluta fler kunder. Investeringen är därför bra även för de Karlstadsbor som inte är fjärrvärmekunder idag, avslutar Peo Ajaxson.