Genom att splittra fotoner med hög energi och slå ihop dem med låg energi, kan solceller och annan solenergiteknik använda större del av solljuset. Energimyndigheten ger 9 miljoner i stöd till Chalmers solforskning för effektivare solceller.
Solceller är en av de snabbast växande energiteknikerna. De tillverkas på flera håll i världen och i den hårda konkurrensen är förbättrad verkningsgrad en önskad utveckling, både för tillverkarna och för tekniken som helhet.
I dagens kiselsolceller går mer än hälften av den mottagna solenergin till spillo eftersom en del av ljuset har för hög eller för låg energi för att kunna användas. Energimyndigheten ger därför stöd till professor Bo Albinssons forskargrupp vid Chalmers i Göteborg. De ska hitta sätt att utveckla nya material som klyver det energirika blå ljuset till två användbara fotoner (ljuspartiklar) med lägre energi (singlettfission) och slår samman två fotoner i det röda ljuset med låg energi (triplett-triplettannihilation).
– Fenomenen singlettfission och upp-konvertering genom triplettannihilation är välkända inom forskarvärlden sedan 50 år men det är först de senaste åren som de har diskuterats i samband med solceller. De ska kunna användas på flera typer av solceller och annan solenergiteknik och göra dem effektivare i framtiden, säger Tobias Walla, handläggare på Energimyndighetens teknikavdelning.
Energimyndighetens forskningsprogram El och bränsle från solen samlar forskningssatsningar om hur solens energi kan direktomvandlas till el eller bränsle. Det stärker svensk forskning, ger förutsättningar för effektivare och så småningom billigare teknik och kan attrahera näringslivet att satsa på solel.
– Höjd verkningsgrad blir allt viktigare för solceller, eftersom det minskar kostnaderna för installation och kringutrustning per installerad kW. Därför är det extra intressant att stödja denna typ av forskning som kan ha potential att nå ut på en global marknad, säger Tobias Walla.
– Solen är en outtömlig energikälla och den enda som på lång sikt kan tillfredsställa det växande globala energibehovet. Att bättre utnyttja solens hela spektrum är målet för projektet. Detta kommer kunna leda till en markant ökning av verkningsgraden för både solceller och annan solenergiteknik, säger professor Bo Albinsson.