Satsningen på flytande naturgas, LNG, fortsätter i Sverige. Swedegas, som ägs av riskkapitalbolaget EQT, planerar att bygga en terminal för flytande naturgas i Göteborgs Hamn. Förhoppningen är att terminalen ska leda till stora miljövinster inom den svenska industrin och sjöfarten.
Om drygt två år, 2015, införs skärpta utsläppsregler för sjöfart i norra Europa för att få bort svavelutsläpp och minska kväveoxid- och koldioxid-utsläppen. Sjöfarten behöver ett renare fartygsbränsle och flytande naturgas, LNG, ses som ett rent alternativ. Samtidigt vill flera svenska industrier växla över från olja och kol till LNG, men i dagsläget finns för få gasterminaler i Sverige för att kunna hantera den ökade efterfrågan.
– Swedegas vill därför bygga en gasterminal i Göteborgs hamn. Fram till årsskiftet genomför vi en marknadsanalys för att ta reda på hur stort intresset är bland företag för att kunna beräkna anläggningens storlek. Intresset från företagen har varit över förväntan, förklarar Saila Horttanainen, informationschef på Swedegas.
Etablerat bolag
Swedegas bildades 1976 när den dåvarande svenska regeringen ville introducera naturgas på den svenska marknaden. Genom åren har företaget byggt upp ett stort gasnät, från Dragör i söder till de stora industriföretagen i Stenungsund i Bohuslän. 2010 sålde ägarna Dong, E.ON, Fortum och Statoil företaget till riskkapitalbolaget EQT som har placerat Swedegas under sin fond EQT Infrastructure.
– Swedegas har fullt stöd från ägarna EQT. De står bakom våra utvecklingsplaner.
Under 2011 köpte EQT och Swedegas även E.ON:s högtrycksledningar för naturgas i Skåne, Småland och Halland, vilket innebär att Swedegas numera äger hela det svenska stamnätet för naturgas.
– Det finns i dagsläget inga planer på att bygga ut stamnätet ytterligare, men vi kommer att ansluta den nya anläggningen till stamnätet. För industrier som ligger utanför stamnätet i till exempel Bergslagen, där det finns ett stort behov av att använda LNG kan man transportera naturgasen med tåg eller lastbil. Genom att kyla ner naturgas till vätska minskar volymen 600 gånger, vilket underlättar transporterna av LNG, berättar Saila Horttanainen.
Lokala gasnät kan byggas
Även om inte stamnätet kommer att expandera framöver så tror Saila Horttanainen att det i framtiden kan skapas regionala och lokala gasnät i städer som Gävle.
– Den flytande naturgasen kan då anlända på fartyg, förvaras i en terminal i hamnen och distribueras till industrier och tankställen via ett lokalt gasnät, till vilket även biogasproducenter kan anslutas. Vad gäller vårt stamnät kommer vi under nästa år börja mata in biogas i ledningen. Det är ett stort genombrott för biogasen att få tillgång till en infrastruktur och nå en större marknad.
LNG-terminalen i Göteborg ska byggas och drivas tillsammans med holländska Vopak LNG, som är specialiserade på lagring av LNG och dotterbolag till världsledande lagringsföretaget för energiprodukter Royal Vopak.
– I Rotterdam i Holland driver Vopak en av Europas största LNG-terminaler. De har stor kunskap vad gäller byggnation och drift av terminaler och vi har kunskap om marknaden i Sverige. Vi är nöjda, samarbetet känns oerhört stimulerande.
Öppen för alla
Terminalen blir den första i landet med ”open access”, vilket innebär att alla aktörer som är intresserade av att importera gas till Sverige erbjuds möjlighet att boka kapacitet.
– LNG är accepterat som ett miljövänligt bränsle, och genom att skapa fri konkurrens får slutkunderna möjlighet att handla flytande naturgas för bästa pris. Planeringen är inte klar men vi är övertygade om att terminalen är färdig under 2015, säger Saila Horttanainen.
Fakta
* Flytande naturgas heter Liquefied natural gas på engelska och har förkortningen LNG.
* Swedegas vill öka transmissionen av gas från dagens 15 terawattimmar till 20 terawattimmar till 2020, vilket minskar beroendet av olja och kol. 20 procent av gasen ska vara biogas.
* LNG har 25 procent lägre koldioxidutsläpp än olja, och 40 procent lägre än kol.