I ett samarbete mellan California Institute of Technology och företaget Dow Chemical Company har nya material för användning i solpaneler tagits fram för att ersätta de sällsynta jordartsmetaller som används i dagens solpaneler med billigare och mer vanligt förekommande material som koppar och zink.
Samarbetet, som leddes av fysikern Harry Atwater vid California Institute of Technology och kemisten James Stevens vid Dow Chemical Company, har resulterat i solpaneler gjorda med zinkfosfid och kopparoxid. Förutom att de nya solpanelerna är billigare och mer fördelaktiga ur hållbarhetssynpunkt än traditionella solpaneler har de dessutom slagit rekord i uppnådd ström och spänning för solpaneler av koppar och zink.
Dow Chemical Company tillverkar och säljer sedan tidigare takpannor som fungerar som solpaneler och genererar elektricitet. Takpannorna, kallade PowerHouse Solar Shingles, introducerades i oktober 2011 och innehåller idag både indium och gallium, men företaget hoppas nu kunna använda de nya materialen och därmed göra takpannorna mer tillgängliga.
- Bara USA har runt 69 miljarder kvadratfot (cirka 6,2 miljarder kvadratmeter) lämplig takyta på bostadshus som skulle kunna generera elektricitet från solen. Solljuset som faller på dessa tak skulle kunna generera minst 50 procent av nationens elektricitet och enligt vissa uppskattningar är denna siffra närmare 100 procent. Med teknik som utnyttjar ämnen som är rikligt förekommande på jorden kan den energin skördas, till stor nytta för konsumenterna och miljön, säger Stevens.