Bioetanol är ett av de främsta förnyelsebara alternativen till fossila bränsle, men en nackdel är att utvinningen av bioetanol förbrukar resurser som annars skulle kunna användas för att producera mat. Anledningen till detta är att bioetanol normalt sett tillverkas med hjälp av sockerarten glukos, som tas från olika ätbara grödor.
Xylos, som är den näst vanligaste sockerarten i grödor efter glukos, förekommer även i stora mängder i jordbruksavfall och i restprodukter från träindustrin, som inte används i matproduktion. Xylos kan emellertid idag inte användas i bioetanolproduktion eftersom de jäster som används för att producera etanol inte kan fermentera sockerarter som xylos och de jäster som klarar av att fermentera xylos inte är bra på att producera etanol.
I ett försök att ändra på detta använde forskare vid Ngee Ann Polytechnic i Singapore genteknik för att integrera den xylostoleranta jästen pichia stipitis med den glukosproducerande men xylosintolleranta jästen Saccharomyces cerevisiae.
- Vi producerade en jästhybrid, som kan producera bioetanol från xylos, säger Anli Geng, som ledde forskningen.
Geng påpekar också att den nya jästen endast är en prototyp, men att den visar att återvinning av jordbruksavfall till bioetanol har en framtid.