Mätdosa ger lägre elförbrukning

Att låta konsumenter mäta hur mycket el de gör av med har minskat elförbrukningen med 17 procent på fyra månader. Det visar Eons elexperiment där 10 000 deltagare har fått en mätdosa där de i realtid kan se hur mycket el de förbrukar.

Experimentet pågår till februari nästa år. Hittills har deltagarna tillsammans sparat drygt fem miljoner kilowattimmar, eller 7,7 miljoner kronor. Det innebär en besparing på i snitt 3 100 kronor per år för en villaägare med eluppvärmning.

– Innan vi drog igång projektet hade vi ett mål på 10 procents besparing. Nu när vi ser hur bra det har gått har vi höjt ambitionen till 20 procent, säger Torbjörn Larsson, presschef på Eon.

TT:Men att låta kunderna mäta sin förbrukning, är inte det ett sätt att flytta ansvaret för elkostnaderna från elbolagen?

– Nej, det finns inte så stora marginaler för elbolagen att sänka priserna. Däremot tror vi att det finns en stor potential i att hjälpa kunderna att få koll på sin elförbrukning, och samtidigt bidra till en minskad miljöpåverkan.

(TT)