Sverige framstående inom solenergiforskning

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

På forskningssidan har Sverige kommit långt när det gäller solenergi.
– Vi har flera duktiga forskare i ämnet, men länken mellan innovationsbolagen och forskningen är inte stark nog, säger Linus Palmblad vid Energimyndigheten.

Den största industrin i Sverige representeras av företag som köper in kiselceller och bygger ihop dem till solcellsmoduler. Dessa företag har idag ingen stark koppling till forskningen på svenska universitet och högskolor.

Man får inte heller glömma bort att solcellsbranschen utgörs av mer än bara tillverkning av själva solcellen. Det finns stora möjligheter i Sverige för utveckling av kringkomponenter och utveckling och optimering av hela solcellssystemet som en del i energisystemet.

Ibland upplevs en tveksamhet i att omvandla forskningsresultat till kommersiella företag då riskkapital och stark entreprenörsanda krävs.

– Det finns dock ett antal nystartade svenska företag såsom bolaget Midsummer som utvecklar produktionsutrustning för tillverkning av tunnfilmssolceller, säger Linus Palmblad.  Ett annat svenskt innovationsföretag är Absolicon som utvecklar ett kombinerat system för sol, el och solvärme.

Energimyndigheten arbetar aktivt för att stödja kommersialiseringen av svenska forskningsresultat, så att fler innovationsbolag kan bildas och expandera.

– Sverige är framgångsrikt inom solenergiforskning. I dagens rådande ekonomi är det naturligtvis ett risktagande att starta företag, men det är så vi når ut på världsmarknaden och det är också så solenergin utvecklas i rätt riktning. Vi på Energimyndigheten hoppas att se ännu fler svenska företag ta sig an denna expansiva, föränderliga marknad, säger Linus Palmblad.