Frankrike och Tyskland på skilda vägar om kärnkraft

Kärnkraftverket Belleville-sur-Loire som täcker omkring 4 procent av Frankrikes elförsörjning. Nyligen besökte Frankrikes premiärminister François Fillon ett kärnkraftverk i östra Frankrike som levererar energi till Tyskland. Foto: Le Morvandiau
Kärnkraftverket Belleville-sur-Loire som täcker omkring 4 procent av Frankrikes elförsörjning. Nyligen besökte Frankrikes premiärminister François Fillon ett kärnkraftverk i östra Frankrike som levererar energi till Tyskland. Foto: Le Morvandiau

Medan Tyskland stänger sina kärnkraftverk och hotas av en kommande elbrist, försöker Frankrike trumfa igenom sina säkra kärnreaktorer i världen.

Frankrike planerar inte att bygga några fler kärnreaktorer för att sko sig på Tysklands energibrist. Frankrike är framför allt intresserat av att säkra sitt eget energioberoende. Det sade Frankrikes premiärminister François Fillon, när han nyligen gästade ett kärnkraftverk i östra Frankrike som levererar energi till Tyskland.

 – Frankrikes mål är inte att bygga kärnreaktorer åt Tyskland. Vad som måste vara klart för alla är att lösningen på Tysklands framtida energiförsörjningsproblem inte kan vara byggandet av kärnreaktorer i Frankrike, betonade Fillon.

Efter den japanska kärnkraftskatastrofen tvärsvängde den tyska opinionen och krävde en stängning av alla kärnkraftverk i Tyskland och regeringen tvingades gå med på det. Kärnkraften får inte ens användas som reservkraft. Tyskland riskerar därför att drabbas av elbrist, i synnerhet under kalla vintrar, trots att landet får mer än 20 procent av sin el tryggad från förnybara källor.

För att möta underskottet importerar Tyskland kärnkraftsel från både Frankrike och Tjeckien. Denna energipolitik är en formlig självmotsägelse, eftersom både Frankrike och Tjeckien gränsar mot Tyskland och en kärnkraftsolycka i något av de länderna skulle knappast skona Tyskland.

Andra lika ”osmakliga” alternativ för den tyska opinionen är att importera el från smutsiga kolkraftverk eller köpa ännu mer naturgas från Ryssland – och bli ännu mer beroende av det landet.

Fransmännen intar en mer nyanserad hållning i kärnkraftsfrågan. 75 procent av landets el kommer från kärnreaktorer och där är kärnkraftsreaktorer också en viktig exportindustri.

Istället för att kapitulera inför ”kärnkraftspaniken” som nu råder i världen, hoppas Frankrike kunna vinna poäng på den genom att uppvakta IATA, det internationella atomenergiorganet, och föreslå att strängare normer och stresstester införs för kärnreaktorer.

Fransmännen förstår redan att detta förslag är dödsdömt eftersom det bygger på att nationella regeringar genomför testerna och inte ett internationellt organ. Det bekymrar dock inte fransmännen som är övertygade om att deras reaktorer uppfyller de allra strängaste kraven - vilket i sin tur utgör ett effektivt försäljningsargument för dem.

Det finns trots allt lite smolk i den franska kärnkraftsbägaren. Det franska socialistpartiet driver tillsammans med de gröna på för att minska beroendet av kärnkraft från 75 till 50 procent.