Elkonsumenter ska kunna få kostnadsfri timmätning av sin elförbrukning för att få kostnadskontroll, föreslår regeringen i en proposition.
"Ett steg i rätt riktning", tycker branschorganisationen Svensk Energi.
Den kostnadsfria timmätningen är ett av flera förslag till stöd för den enskilda, skriver energiministern Maud Olofsson (C) i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Tanken bakom timavläsning av ett hushålls elförbrukning är att konsumenter med rörliga elavtal då kan styra sin förbrukning till tidpunkter när elpriset är lågt och till exempel köra disk- eller tvättmaskin på natten då priset ofta är lägre.
– Det är steg i rätt riktning. Förslaget om timmätning är i grunden bra om det öppnar för alla aktiva kunder att kunna styra sin elförbrukning, säger Kjell Jansson, vd för branschorganisatonen Svensk Energi.
Regeringen vill också ha bort de så kallade tillsvidareavtalen som de konsumenter får som inte aktivt väljer elavtal. Tillsvidareavtalen är normalt dyrare än övriga avtalsformer.
Men Kjell Jansson är inte övertygad om att det ger några större vinster för kunderna om de avskaffas:
– Enligt våra utredningar är det främst lägenhetskunder som har tillsvidareavtal. Och för dem skulle ett avskaffande motsvara kanske priset för en flaska vin om året.
Regeringen vill också att människor som installerar till exempel solpaneler eller bygger egna vindkraftverk ska kunna leverera överskottet av den el de producerar till elnätet och få betalt för det. Men hur en så kallad nettodebitering ska utformas måste utredas. Regeringen vill också att en handlingsplan för så kallade smarta elnät tas fram.
Intresseorganisationen Villaägarnas energipolitiske expert Jakob Eliasson har drivit en kampanj under vintern mot höga elnätsavgifter. Han är positiv till initiativen men tvivlar på att effekterna på hushållens elräkningar blir särskilt stora.
– I elhandelsledet är marginalerna i dag inte så särskilt höga så där väntar knappast någon större prispress, säger han.
Det mest positiva bland förslagen är, enligt Eliasson, att det öppnar för tredje part att ta del av informationen i elmätarna.
– Då kan elmätarna utvecklas till att göra coola grejer. Till exempel berätta vad som drar mest och vid vilken tid och vad du skulle vinna på att stänga av. Men för att undvika att man investerar i någon smart mätare som inte är värd priset måste man ha ett marknadstänk.
Villaägarna ville ha en total avreglering men ser förslagen som en bit på vägen om än litet luddigt formulerat. Och vem som ska ha makten över utvecklingen av mätare och smarta nät är den stora frågan.
– Det finns ingen orsak att lita på monopolister. Låt inte nätbolagen kapa frågan om smarta nät för att motivera höjningar av nätavgifter. Låt efterfrågan styra och kunderna värdera nyttan med olika lösningar, säger Jakob Eliasson.
(TT)