Den japanska kärnkraftsolyckan i Fukushima var mycket allvarlig och fick stora konsekvenser. Europas reaktorer ska nu stresstestas för att utröna motståndskraften mot naturkatastrofer och olyckor. För Sverige är kärnkraftsfrågan mycket viktig eftersom dagens reaktorer inom 15 år av åldersskäl måste börja ersättas med ny basproduktion. Svensk Energi betonar att kärnkraftens positiva egenskaper då måste beaktas.
Under en välbesökt energilunch hos Svensk Energi på fredagen togs den för Sverige så angelägna frågan om kärnkraften upp. Bosse Andersson, Svensk Energis chef för elproduktion, sammanfattade viktiga egenskaper hos kärnkraften:
– Kärnkraften producerar baskraft. Det är en nödvändig grund i ett elsystem. Andra länder har som huvudalternativ för basproduktion ofta fossilbränsleeldade kraftverk med stora utsläpp av klimatpåverkande gaser. I den jämförelsen är kärnkraften attraktiv, sade Andersson.
Förnybara energislag och energieffektivisering kommer alltmer och kan stå för en del av den kärnkraft som ska ersättas – men ingalunda allt. Ny basproduktion behövs under 2020-talet och alternativen är kärnkraft, vattenkraft och fossileldad kondenskraft. Opinionsläget i Sverige visar samtidigt på fortsatt starkt förtroende för kärnkraften, även efter olyckan i Japan.
Svensk Energi välkomnar att säkerheten i kärnkraften nu ytterligare ses över efter olyckan i Fukushima. Vattenfalls Peter Gango berättade under energilunchen om de stresstester som nu ska genomföras vid Europas kärnkraftverk. De görs för att visa på motståndskraften mot naturkatastrofer och olyckor där den mänskliga faktorn är inblandad.
– Vattenfall har aktivt deltagit i arbetet att utforma stresstesterna på EU-nivå och vi välkomnar detta initiativ. Vi ser det som en naturlig del i vårt kontinuerliga arbete för ökad säkerhet, sade Peter Gango.