45 elbolag riktar kritik mot NORDREG-rapporten

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Minst 45 svenska små och medelstora företag inom elnätsdistribution och elhandel har gått samman i ett gemensamt upprop mot förslaget om hur en gemensam nordisk elmarknad mot slutkund ska genomföras.

I mitten av september kommer ett nordiskt ministermöte att fatta beslut i frågan, som sedan kan komma att bli normgivande för resten av EU.

– Det förslag som föreligger innebär att elhandlaren har kontakten med kunden i nästan alla frågor samt fakturerar både el och elnät. Nätbolagen får därmed endast svara på frågor av teknisk art, vilket missgynnar kunderna, säger Jonny Blomqvist, vd för Skara Energi och talesman för uppropet mot den så kallade NORDREG-rapporten.

– Vi är inte emot genomförandet av en nordisk slutkundmarknad inom el, däremot förslaget om hur det ska ske. Det är framför allt kunderna; hyresgästerna, villaägarna, företagarna, jordbrukarna, som kommer att bli de stora förlorarna, säger Jonny Blomqvist.

Representanter från flertalet av de 45 bolagen i uppropet ”Forum för en gemensam elmarknad” samlades nyligen i Jönköping, där de konstaterade att de anser att remissutgåvan av den rapport och tillika beslutsunderlag som lagts fram av den finska tankesmedjan VaasaETT, har en rad brister.

– För det första har de valt att gå de stora elbolagens ärende, för att sedan av rädsla valt att artigt bjuda in oss små och medelstora elnäts- och elhandelsbolagen som företrädesvis finns på landsorten och glesbygden. Men sedan har de inte lyssnat till vad vi sagt. För det andra har de inte förstått den samhällsnytta som vi svarar för lokalt på våra marknader genom att tillhandahålla olika tjänster, säger Jonny Blomqvist och fortsätter:

– För det tredje har vi en nära och lokal kundkontakt som kommer att bli allt viktigare när vi alla ska anpassa oss till en framtid med krav på ett helt nytt synsätt i resurs- och klimatfrågorna oavsett om vi vill eller ej.

Uppropet är kritiska till om ett avgörande och långsiktigt ministerbeslut ska fattas utifrån ett beslutsunderlag som man anser är så pass bristfälligt.

– Rapporten rimmar illa med EU:s visioner för tillväxt, energi, miljö samt regional utveckling, vilket vi kommer att belysa i vårt remissvar, säger Jonny Blomqvist.