Under 2011 börjar Umeå Energi förbereda torvbrytning på Basarmyran utanför Fredrika och 2012 räknar bolaget med de första leveranserna.
Enligt bolaget är det är ekonomiskt lönsamt, bra för anläggningarna och dessutom ett lokalproducerat bränsle. Egen torvbrytning är också vettigt ur ett klimatperspektiv.
– Dessutom skapar det fler jobbtillfällen i regionen, vilket vi är glada att kunna bidra till, säger Jan Ridfeldt, chef AO Värme, Umeå Energi.
Torven kommer att användas som bränsle i flera av Umeå Energis anläggningar, bland annat i Dåva kraftvärmeverk, som producerar fjärrvärme och el till Umeå med omnejd. Umeå Energis behov av torv har sin grund i torvens särskilda egenskaper vid förbränning: den minskar risken för korrosion, den möjliggör mer grön elproduktion och den ökar möjligheten att förbränna biprodukter från skogen.
– Vi får bra kvalitet till fördelaktigt pris, och vi får ett bränsle som är lokalproducerat. Andelen torv kan på sikt utgöra cirka 10-20 procent av den totala bränslemixen till Dåva 2, som till övriga delar består av olika former av skogsbaserat biobränsle, säger Jan Ridfeldt.
Umeå Energi kommer under de första tre åren, 2011 inräknat, att investera ungefär 10 miljoner kronor i brytningen på Basarmyran.
– Vi vill genomföra torvbrytningen i linje med vår ambition att vara klimatneutrala 2018. Vi kommer att följa alla steg i brytningen, men också analysera konsekvensen av att inte bryta Basarmyran. Det vill säga: vad händer om vi inte har torv i vår bränslemix?, säger Jan Ridfeldt.