Under våren framskrider utvecklingen av kraftvärmeverket Brista 2 i Sigtuna utanför Stockholm. Det är Fortum Värmes hittills största och investeringen på 1,9 miljarder kronor beräknas stå klar 2013. Målsättningen är att kunna förvandla 240 000 ton avfall per år till el och fjärrvärme, och miljön har en viktig del i processen.
Det var i september förra året som Fortum Värme gav klartecken till projektet Brista 2, och för närvarande pågår förberedande markarbeten på den plats i Sigtuna där värmeverket ska ligga. När anläggningen står klar om två år är den tänkt att ta tillvara energin i hushålls- och industriavfall.
Årligen kommer cirka 240 000 ton avfall att kunna brytas ned till bränsle. Detta motsvarar den mängd avfall som invånarna i Stockholms stad producerar under ett år. Avfallet blir sedan till värme och el i sådan mängd att det skulle kunna försörja 40 000 normalstora lägenheter under ett år. Mängden avfall inom Stockholmsregionen har ökat de senaste åren vilket skapar en efterfrågan om en effektiv avfallshantering.
Ramböll Energi har fått i uppdrag att ansvara för Brista 2, vilket innebär att de ansvarar för såväl projektering som uppförande och driftsättning. Företaget är ett teknikkonsultbolag som erbjuder sina tjänster inom såväl telekommunikation som inom industrin.
– Detta betyder mycket för Rambölls strategiska satsning på energiområdet, uppger Anders Eidensten, divisionschef på Ramböll Energi.
Genom ett EPCM-kontrakt har det beslutats att Ramböll Energi ansvarar till dess att Fortum Energi tar över, och fram till dess kommer ett trettiotal konsulter vara involverade. EPCM-kontraktet innebär att Ramböll Energi har ansvar för projektledning, upphandling av byggmaterial och installationspaket, samtliga styrsystem och hjälpsystem samt ansvarar för elanläggningen.
– Ramböll har en spetskompetens som gör att de kan ta ett ansvar för hela projektet, uppger
Alf Forsberg, och fortsätter:
– Detta matchar våra behov väl.
Men Brista 2 är bara en del av Fortum Värmes stora målsättning, att skapa en helt klimatneutral fjärrvärme i hela stockholmsregionen och att totalt fasa ut de sista fossila bränslen som idag finns kvar. Idag utgör förnybara eller återvunna bränslen 87 procent av Stockholms fjärrvärme. Planen, som sträcker sig ända fram till 2020, kommer totalt att kosta 15 miljarder kronor, och innefattar bland annat ett bioeldat kraftvärmeverk vid Värtaverket i Stockholm som planeras stå klart 2016.
Fortums sätt att ta tillvara på avfall och omvandla det till el och värme vägde in när Stockholm utsågs till European Green Capital i år, menar Fortum Värmes vd Anders Egelrud.
– För oss är miljön alltid en viktig aspekt, berättar Alf Forsberg som är projektledare på Fortum Värme.
Fortum Värme är inga nybörjare på banan utan har lång erfarenhet bakom sig när det gäller att utvinna energi ur avfall. Bland annat tar de emot mer än 700 tusen ton avfall varje år till Högdalens kraftvärmeverk.