Det ökade motståndet mot kärnkraft i svensk opinion kommer troligen att sjunka tillbaka med tiden. Folk är medvetna om att varje energikälla har sina problem. Det sade statsminister Fredrik Renifeldt vid en presskonferens på fredagen efter EU-toppmötet.
- I varje ände av vårt sätt för att producera energi så ställs vi inför svåra opinionsproblem som vi har försökt väga ihop i klimat- och energiöverenskommelsen, sade han.
- När något händer i en enskild tårtbit så sker en opinionsförskjutning ett tag, men ofta går det tillbaka. Jag tror människor delar respekten för att olika miljöhänsyn måste vägas mot varandra, fortsatte han.
Det är naturligt att den svenska opinionen påverkas av kärnkraftsolyckan i Japan, liksom den skulle påverkas av stora oljeolyckor eller hot mot gastillförseln.
Diskuteras klimatförändringar så sätts fokus på att användningen av fossila bränslen måste minskas. Föreslår någon att bygga ut orörda älvar i Norrland så anser en stor opinion att denna lösning är oacceptabel, sade statsministern. Men svensk energipolitik kommer att ligga fast trots kärnkraftsolyckan i Japan.
- Det var ingen nyhet för oss att det finns säkerhetsrisker förknippade med kärnkraft i Sverige och i andra länder. Men vår överenskommelse gäller fortfarande, sade Fredrik Reinfeldt.
Han nämnde de tre benen för elproduktion, vattenkraft, kärnkraft och förnybara energikällor.
EU-toppmötet enades på fredagen om att nationella kärnkraftsinspektioner ska genomföra teoretiska stresstester av kärnkraftverk i EU-länderna för att kontrollera säkerheten.
Resultatet ska vara klart till EU-toppmötet i december.
(Nyhetsbyrån Direkt)