Svenska kärnkraftverk står sig väl säkerhetsmässigt

Foto: OKG
Foto: OKG

De svenska kärnkraftverken står sig väl säkerhetsmässigt. Den bedömningen gör Strålsäkerhetsmyndigheten som, på uppdrag av regeringen, har sammanställt säkerhetsläget vid de svenska kärnkraftverken. Myndigheten har tittat på verkens arbete med moderniseringar samt åtgärder kopplade till EU:s stresstester.

Strålsäkerhetsmyndigheten har på uppdrag av regeringen sammanställt säkerhetsläget vid de svenska kärnkraftverken.

– Vår bedömning är att svenska kärnkraftverk står sig väl säkerhetsmässigt. Framförallt visade stresstesterna, som följde efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, att haverifiltren har stor säkerhetsmässig betydelse vid extrema händelser, säger Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Kärnkraftverkens arbete med att uppfylla moderninseringskraven i myndighetens föreskrift 2008:17 har bidragit till att anläggningarna i flera fall har tekniska lösningar som gör att marginalerna mot härdskada och stora utsläpp är goda, vilket även bekräftades i stresstestesterna. Åtgärderna kopplade till kraven i 2008:17 är nästan genomförda vid alla tre kärnkraftverk och för alla tio reaktorer.

– I arbetet med den nationella handlingsplanen, som togs fram efter stresstesterna, återstår framförallt omfattande arbeten med att införa oberoende härdkylning, vilket kommer att höja säkerheten ytterligare, säger Jan Hanberg.