Råoljepriserna har sjunkit under onsdagens handel, efter att ha tappat även tidigare under veckan. Bidragande till nedgångarna var stigande USA-lager enligt API, stärkt dollar och uppgifter om att Ryssland höll fortsatt höga produktionsnivåer i november.
"Allting pekar på ett pågående överutbud. Även om Opec-medlemmen Venezuela som vanligt efterfrågade produktionsneddragningar i går, finns det inga tecken bland de viktiga beslutsfattarna att det kommer att ske", skriver Commerzbank på onsdagen.
USA:s oljelager, enligt branschorganisationen API, steg med 1,6 miljoner fat förra veckan. Samtidigt ökade bensinlagren med 0,9 miljoner fat och lagren av destillerad olja klättrade med 2,7 miljoner fat.
Analytikerna räknar med att eftermiddagens officiella statistik visar en nedgång på 0,3 miljoner fat för råoljelagren, en uppgång på 1,0 miljoner fat för bensinlagren och en uppgång på 0,1 miljoner fat för lagren av destillerad olja. Raffinaderierna bedöms ha gått på 92,8 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 92,0 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.
Rysslands olje- och gaskondensatsproduktion hamnade på 10,779 miljoner fat om dagen i november. Det innebar en ökning på 1,3 procent jämfört med motsvarande månad förra året och en marginell nedgång jämfört med produktionsrekordet, efter Sovjetunionens fall, från oktober på 10,782 miljoner fat per dag.
Kurdistans regionsregering i Irak, KRG, har meddelat att man senarelägger målet att producera en miljon fat olja per dag till slutet av 2016, istället för under 2015.
Bakgrunden till senareläggningen uppges vara kostnaden för bekämpningen av IS, vilket tar resurser i anspråk och som därmed drabbar oljeproduktionen. Regionen producerade cirka 636.000 fat per dag i genomsnitt under november, enligt officiella bedömningar.
Dollarn stärktes under förmiddagen, efter att inflationsstatistiken från EMU varit svagare än väntat. Kärn-inflationen i november sjönk med två tiondels procentenheter mot månaden innan till 0,9 procent i årstakt, jämfört med en väntad nivå på 1,0 procent.
Inflationen som är under press nedåt "ger stöd för Draghi & Co att vidta mer kvantitativa lättnader/ränteåtgärder i morgon", kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter EMU-statistiken.
(SIX News)