Novemberpriset för el väntas bli det lägsta sedan 2001 - och även framtiden ser ljus ut för landets villaägare.
-Det blåsiga vädret under vissa veckor i november har gjort att det har varit stor vindkraftsproduktion, vilket pressar priset. Under perioder som det regnat mycket har också tillrinningen till vattenmagasinen varit större än normalt, vilket ökar utbudet på vattenkraft och förhindrar producenterna att behålla vattnet. Nivåerna i magasinen ligger ju redan tidigare över det normala, säger Björn Dahlberg, marknadsexpert på elbolaget Godel.
Med ett par dagar kvar av månaden ser snittpriset i november ut att hamna på cirka 25 öre per kilowattimme: det billigaste novemberpriset sedan 2001 och cirka 15 procent lägre än samma månad i fjol.
Utifrån de kort- och långsiktiga terminskontrakten på elhandelsplatsen Nord Pool ser de låga priserna också ut att hålla i sig.
-Tittar man på de kontrakt som löper över vintern, till exempel under första kvartalet 2016, är de nere på bottennivåer, säger Dahlberg.
TT: Så villaägarna kan gnugga händerna?
-Ja, så som marknaden spår vintern nu är det så, och även utifrån vad vi vet nu om tillgången på vattenkraft och hur produktionen planeras inom kärnkraften i vinter, svarar Dahlberg.
Fakta: Elpriset
Huvuddelen av den svenska elproduktionen sker i vattenkraftverk och kärnkraftverk. Den rörliga delen av elkostnaden grundar sig på ett så kallat spotpris från elhandelsplatsen Nord Pool. Priset styrs av tillgång och efterfrågan som i sin tur påverkas av bland annat vädret. Kyla och vattenbrist leder till mindre produktion och högre efterfrågan och därmed högre priser.
Sedan tillkommer avgifter för elnätet som elbolagen tar ut plus energiskatt, moms och elcertifikat.