Råoljepriserna har stigit under tisdagens handel, med stöd av geopolitisk oro och en viss försvagning av dollarn. Den geopolitiska oron ökade efter nyheten om att Turkiet skjutit ned ett ryskt jetplan vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Under gårdagen fick priserna stöd av ett uttalande från Saudiarabien att man ska göra vad som krävs för att stabilisera oljemarknaden.
"Det tolkades av vissa marknadsdeltagare som att Saudiarabien kan vara redo att gå med på en produktionssänkning vid nästa veckas OPEC-möte. Vi ser alla sådana antaganden som för tidiga. Uttalandet som gjordes av Saudiarabien representerar landets officiella mantra och är inget nytt", skriver Commerzbank.
Samtliga 30 tillfrågade analytiker förväntar att oljekartellen OPEC beslutar att lämna oljeproduktionskvoterna oförändrade vid det kommande mötet den 4 december, enligt Bloombergs enkät.
Saudiarabien, OPEC:s största medlem, ser ut att vara beslutsam att fortsätta med planen att eliminera utbudsöverskottet genom att tvinga bort konkurrenter som amerikanska skifferoljeproducenter, även om det resulterar i priskollaps och protester från Venezuela, Algeriet och Iran. Taktiken har fått avsedd effekt då oljeproduktionen utanför OPEC står inför den brantaste nedgången sedan Sovjetunionens fall.
Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino sade i söndags att priserna kan falla till omkring 25 dollar per fat om inte OPEC agerar för att stabilisera marknaden. Han föreslog att man antar ett jämviktspris på 88 dollar per fat som ska täcka kostnaden för nya investeringar i produktionskapacitet.
Inte heller Saudiarabien är immun mot de lägre priserna och det har tvingat landet att ta av sina reserver. Landets budgetunderskott uppgår för närvarande till omkring 20 procent av BNP men landet bedöms ändå har tillräckligt med styrka för att fullfölja strategin.
"Saudiarabien är chefsarkitekt av OPEC:s nya politik och trots uppmaningar från andra medlemmar att tänka om, förväntar vi att de står fast", kommenterade Harry Tchilinguirian, råvarumarknadsstrategichef på BNP Paribas.
En förändring som kan ske är dock att de ökar produktionsmålet med anledning av att Indonesien åter ansluter till gruppen, efter sju års frånvaro. Det innebär att produktionstaket kan komma att höjas till 31 miljoner fat per dag, jämfört med dagens nivå på 30 miljoner, enligt två OPEC-företrädare.
En sådan höjning skulle dock bara vara en formalitet för att ta med en ny medlem och bedöms inte få någon påverkan på den aktuella produktionen, enligt Barclays.
Det kan också bli en del diskussioner kring Irans ambitioner att öka sin oljeexport, efter att sanktionerna mot landet tas bort. Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh har sagt att man ska återställa sin produktion oavsett påverkan på priserna.
OPEC kommer dock sannolikt att avvakta några åtgärder tills sanktionerna mot Iran verkligen har tagits bort, då kartellen endast brukar ta upp problem när det är helt nödvändigt, enligt analytiker.
Enligt OPEC:s senaste månadsrapport var oljekartellens produktion 31,38 miljoner fat per dag i oktober, alltså en bra bit över målet, efter en minskning med 260.000 fat per dag mot månaden innan. Enligt prognoserna är efterfrågan på OPEC:s olja 29,6 miljoner fat per dag i genomsnitt under 2015 och på 30,8 miljoner fat per dag under 2016.
De totala investeringarna inom olje- och gassektorn i Norge spås bli 171 miljarder norska kronor under 2016, enligt den norska statistikbyråns senaste enkät. Det är tio miljarder kronor lägre än bedömningen som lämnades föregående kvartal och i linje med förväntningarna, enligt analytiker.
SEB skrev i dagens konjunkturprognos att man räknar med att Brentoljepriset stiger från 53 dollar per fat 2015 till 55 dollar per fat 2016 och till 60 dollar per fat 2017.
"Nedåtriskerna i prognosen överväger; flera faktorer gör att oljepriset förblir under press. Under första halvåret 2016 kvarstår överproduktionen då även Iran väntas utöka sin export. En starkare dollar är också en negativ faktor för oljepriset", kommenterade SEB.
Amerikanska EIA rapporterade sent på måndagen att USA:s bevisade oljereserver steg med nio procent under 2014 och ökade därmed till den högsta nivån sedan 1972.
(SIX News)