Råoljepriserna har stigit något under fredagens handel, efter att ha visat små förändringar under torsdagen. Priserna får stöd av ökad riskaptit på de finansiella marknaderna, efter Fed-ordförande Janet Yellens kommentarer sent i går kväll där hon argumenterade för att höja styrräntorna senare i år. Hon framhöll att ekonomin stärks, vilket minskade oron för konjunkturen.
"Brent har i stort sett handlats sidledes sedan slutet av augusti genom att fluktuera mellan 48-50 dollar per fat under huvuddelen av tiden. Vi ser dock inte 50-dollarsnivån som den 'nya 100 dollarsnivån' - som en prisnivå där priset kommer att hamna vid på lång sikt - utan snarare ett stopp på vägen mot prisuppgången vi förväntar de kommande månaderna", skriver Commerzbank.
Det nuvarande stora överutbudet anses inte vara någon ny norm, vilket marknaden allt mer förväntas komma att inse. Commerzbank uppger även att skandalen med Volkswagen, vilket kan minska efterfrågan på dieselbilar, kan öka oljeefterfrågan på lång sikt då dieselmotorer generellt är mer bränsleeffektiva än bensinmotorer.
Vidare får oljemarknaderna stöd av tecken på stark säsongsmässig efterfrågan från Kina. Kinas kommersiella råoljelager var i stort sett oförändrade mellan juli och augusti. Lagren av raffinerat bränsle sjönk dock med 7,8 procent, vilket implicit visar stark efterfrågan efter två månader i rad med prissänkningar. Efterfrågan uppges också ha fått stöd av ett återupptagande av fisket längs kusten och den annalkande skördetiden.
Bland övriga nyheter har Iran meddelat att man förväntar en ökning av oljeexporten med 500.000 fat per dag redan i slutet av november eller början av december, med försäljning till Asien. Det är tidigare än de flesta sanktioner mot landet förväntas komma att lyftas.
De asiatiska länderna har inte infört sanktioner i samma utsträckning som länderna i väst, även om de gått med på att begränsa importen från Iran på USA:s begäran.
Iran förväntar därefter att exporten kommer att ha stigit med en miljon fat, i jämförelse med i dag, till våren 2016. Det sade Ali Kardor som är investeringschef för Irans nationella oljebolag.
Tidsplanen ligger före vad många analytiker och marknadsdeltagare tror att Iran kommer att kunna lyckas med. Iran har haft sanktioner mot sig under flera år med anledning av att landet befaras ha skapat ett kärntekniskt program.
Oljekartellen OPEC:s medlemmar kring den Persiska viken förväntar inte att exporten från landet kommer att stiga förrän våren 2016. Iran producerar totalt något under tre miljoner fat per dag, vilket är en nedgång från toppnivåerna på över fyra miljoner fat per dag.
(SIX News)