Oljepriserna fortsätter stiga

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Oljepriserna fortsatte upp under onsdagens handel, efter att även ha klättrat något under tisdagen. Bidragande till uppgångarna var indikationer på sjunkande råoljelager i USA och riskaptit på de finansiella marknaderna.

Enligt branschorganisationen API sjönk råoljelagren med 3,1 miljoner fat förra veckan. Samtidigt steg lagren med destillerad olja lika mycket och bensinlagren ökade med 0,5 miljoner fat.

Oljeprisuppgången "har kommit efter preliminära indikationer om en oväntad nedgång i de amerikanska råoljelagren förra veckan. De officiella lagertalen kommer i eftermiddag. Dessutom har representanter för Venezuelas oljemyndighet kommunicerat att man fortfarande ska gå framåt i diskussioner med Saudiarabien om möjligheten för ett extra OPEC-möte", skrev DNB Bank under onsdagen.

Inför den officiella oljelagerstatistiken förväntas en uppgång på 1,1 miljoner fat för råoljelagren, en nedgång på 0,2 miljoner fat för bensinoljelagren och en ökning på 0,9 miljoner fat avseende lagren av destillerad olja. Raffinaderierna gick på 90,4 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 90,9 procent föregående vecka, enligt Dow Jones Newswires enkät.

"Den nu betydande nedgången i USA:s produktion bör bidra till att minska överutbudet i USA och därmed göra den fundamentala situationen ljusare", skriver Commerzbank på onsdagen.

EIA har meddelat att de räknar med en nedgång för USA:s skifferproduktion med 80.000 fat per dag i oktober, vilket skulle innebära att produktionen då minskat med 6,3 procent sedan toppnivån i april

"Enligt vår åsikt kommer den fallande produktionen i USA att driva en långvarig prisåterhämtning på medellång sikt", skriver Commerzbank.

reditvärderingsföretaget Moodys räknar med att nedgångarna för oljebolagens investeringar fortsätter. Oljeindustrin har redan sänkt investeringarna med 10-20 procent i år som ett svar på de fallande priserna men ännu större neddragningar är att vänta under 2016.

Produktionen förväntas dock sannolikt inte påverkas av neddragningarna förrän efter 2017, då nya projekt som baserats på historiska investeringsbeslut tillkommer dessförinnan.

Moodys förväntar att oljepriserna kvarstår nära de nuvarande nivåerna under 2016, vilket förväntas sätta fortsatt press på kassaflödena inom branschen.

Norges oljeproduktionstal för augusti visade en nedgång på 2,0 procent jämfört med månaden innan. Det var dock 4,5 procent högre än prognosen från Oljedirektoratet.

(SIX News)