Oljepriserna sjönk under den tidiga eftermiddagshandeln på fredagen efter fortsatt överutbud på marknaderna, efter kommentarer från oljekartellen OPEC och analyser som pekar på risk för ytterligare prisnedgångar. Dagens utveckling kom som en rekyl efter torsdagens uppstuds i priserna.
"Överutbudet av råolja avtar endast långsamt och kommer sannolikt att pressa oljepriserna långt in i nästa år. Det sker med anledning av den betydande uppgången i OPEC:s produktion, samtidigt som USA:s oljeproduktion har fallit sedan början av sommaren." Det skriver Commerzbank i en analys på fredagen.
Saudiarabien ser inget behov av att ha ett möte bland oljeproducentländerna i syfte att försvara priserna. Ett sådant toppmöte skulle inte lyckas med att skapa några konkreta åtgärder för att försvara priserna, enligt Saudiarabien.
Kommentarerna kom efter ett möte mellan arabländernas oljeministrar i Qatar, där ett förslag från Venezuela om att ha ett toppmöte mellan såväl OPEC-länder som länder utanför OPEC presenterades.
Oljekartellen OPEC har blivit mer pessimistisk kring oljepriserna under resten av året, med anledning av rikligt utbud och svagare efterfrågan från Kina. Det uppgav arabländer inom OPEC som inte räknar med att priserna stiger mycket från dagens nivåer, om de stiger överhuvudtaget i år. En OPEC-företrädare uppgav att medlemmarna räknar med att Brentoljepriset handlas mellan 40-50 dollar per fat till utgången av 2015.
Goldman Sachs har sänkt prognosen för Brentoljepriset för 2016 till 49,5 dollar per fat, vilket kan jämföras med föregående prognos på 62 dollar per fat.
Utbudsöverskottet förväntas hålla i sig till 2016 med anledning av ytterligare produktion från OPEC som kan komma att pressa ned priserna till 20 dollar per fat, förutsatt att inte produktionen bromsar in. En sådan nedgång skulle dock vara övergående och bidra till att omedelbart rebalansera utbudet och efterfrågan, enligt Goldman.
"Oljemarknaden har till och med ett större utbudsöverskott än vad vi hade väntat och nu räknar vi med att överskottet håller i sig under 2016", kommenterade Goldman Sachs.
IEA:s månadsrapport som presenterades under förmiddagen visade att man höjt bedömningen för efterfrågan avseende 2015-2016 samtidigt som man sänkt utbudsprognosen för 2016. Efterfrågan på OPEC:s olja, call on OPEC, skruvades därmed upp med 0,5 miljoner fat för 2016.
DNB Bank anser att månadsrapporten var positiv för oljepriserna, givet den betydliga nedrevideringen av utbudet och den stora upprevideringen av efterfrågan.
Däremot ökade lagren under juli samt augusti och OPEC producerade 31,57 miljoner fat under augusti. Trots en produktionsnedgång på 220.000 fat per dag från kartellen under månaden var nivån klart över produktionstaket på 30 miljoner fat om dagen.
(SIX News)