Råoljepriserna har sjunkit något under fredagens handel och den amerikanska WTI-oljan noterade därmed den lägsta nivån på över sex år, med anledning av växande oro angående gapet mellan efterfrågan och utbudet i marknaden. Prisdifferensen mellan Brent och WTI-oljan har också ökat en del de senaste dagarna.
"Den svagare prisutvecklingen för WTI de senaste dagarna kan förklaras av stoppet vid en oljeprocessfacilitet i det största raffinaderiet i Mellanvästern i USA med anledning av reparationer", skriver Commerzbank i en kommentar. Det uppges innebära att processkapacitet om 240.000 fat per dag fallit bort.
"Som en konsekvens kommer denna veckas lagerminskning bli betydligt lägre än föregående veckor. Reparationsarbetet förväntas ta åtminstone en månad, då sommarens bilkörningssäsong har tagit slut och då raffinaderierna kommer att dra ned på produktionen med anledning av minskande efterfrågan och underhållsarbete", fortsätter Commerzbank.
Trots att lagren har minskat kontinuerligt sedan maj är USA:s oljelager fortsatt på väldigt höga nivåer och ligger knappt 100 miljoner fat över det långsiktiga genomsnittet.
Vidare är investerare oroade för Kinas oljeefterfrågan, i kölvattnet av denna veckas valutadevalveringar.
Undersökningsföretaget Platts meddelade på fredagen att de kinesiska statliga raffinaderibolagen Sinopec och Petrochina har ett kapacitetsutnyttjande på 80 procent i augusti, vilket kan jämföras med 84 procent motsvarande månad året innan.
Samtidigt kommer rapporter om starkt utbud från USA och OPEC.
"Svaga marknadsfundamenta driver ned priserna, inklusive förväntningar på ökat utbud från OPEC och utmanande efterfrågetillväxt i Kina samt andra tillväxtmarknader", skrev Citigroup enligt Dow Jones Newswires.
"Under denna höst och vinter ser de negativa faktorerna ut att vinna", fortsatte Citigroup som samtidigt passade på att sänka sina oljeprisprognoser. Brentoljan förväntas nu hamna på 54 dollar per fat i år i genomsnitt och på 53 dollar per fat nästa år. De tidigare prognoserna låg på 58 respektive 63 dollar per fat.
Bland de makroekonomiska nyheterna på fredagen meddelade EMU:s statistikkontor att BNP under det andra kvartalet växte med 1,2 procent i årstakt. Det var något svagare än förväntningarna på marknaden.
I kväll kommer Baker Hughes presentera de veckovisa siffrorna över antalet aktiva riggar i Nordamerika. Antalet oljeriggar är nu cirka 58 procent lägre i USA än vid oktober förra året men antalet har ökat under de tre senaste veckorna. Det har dämpat förväntningar att USA:s produktion kommer att sjunka markant med anledning av den lägre prismiljön.
"Det är inte säkert att de lägsta råoljepriserna på sex år är tillräckligt för att bromsa USA:s utbudstillväxt. USA:s skifferoljebolag sänker aktivt kostnaderna och vissa är lönsamma under 30 dollar per fat", kommenterar ANZ Bank.
Under gårdagen kom det nyheter om att Iran valt ut 45 olje- och gasprojekt som kommer att visas för internationella företag vid en konferens i London under december. Då är det tänkt att man ska diskutera nya oljekontraktsmodeller inför auktioner om kontrakt i syfte att fördubbla landets råoljeproduktion.
Iran hoppas kunna öka produktionen till 5,7 miljoner fat om dagen, vilket kan jämföras med en nivå om 2,85 miljoner fat per dag i juli.
Senare i eftermiddag väntas USA-statistik över PPI, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande samt Michigan konsumentförtroendeindex. I eftermiddag har även Eurogruppen möte om det grekiska räddningsprogrammet.
(SIX News)