Under juni och juli har spotpriset legat väldigt lågt. Månadsmedelvärde för terminspriset blev för juni 14,4 EUR/MWh och 9,5 EUR/MWh för juli. Detta var bland annat på grund av en låg konsumtion beroende på semestertider i kombination med mycket nederbörd och vind. Det visar en sammanställning från EI.
Under början av augusti så har spotpriserna fortsatt att vara låga. Veckomedelpriserna för den gångna veckan hamnade i intervallet 7,5- 11,1 EUR/MWh för de svenska elområdena.
På den finansiella marknaden steg kontraktet för nästkommande månad med 24 procent och handlades som veckogenomsnitt på 15,4 EUR/MWh. Kvartal och årsterminerna handlas på nivåer över 20 EUR/MWh.
Under sommaren så har magasinfyllnadsgraden ökat stadigt som en följd av det våta vädret. Under vecka 31 låg nivån på knappt 90 procent. Detta är långt över normalvärdet för denna vecka på året. Ur ett nordiskt perspektiv så ligger magasinfyllnaden nu på normal nivå efter att tidigare legat under det normala.
Tre svenska kärnkraftsreaktorer är i dagsläget avställda för revision och tillgängligheten har under sommarmånaderna legat runt 60 procent. Under vecka 32 har flera kärnkraftsreaktorer reglerats ned till följd av de låga elpriserna.
Sveriges nettoexport har ökat under sommarveckorna och under vecka 31 var nettoexporten 0,73 TWh, vilket är en fördubbling av exporten jämfört med vecka 26.