Bioenergi för framtiden

En helt ny biodieselanläggning byggs på Preems raffinaderi i Göteborg. Foto: Thomas Ögren
En helt ny biodieselanläggning byggs på Preems raffinaderi i Göteborg. Foto: Thomas Ögren
Anna Berggren, marknadschef för Bioenergi på COWI. Foto: Nina Jarlholt
Anna Berggren, marknadschef för Bioenergi på COWI. Foto: Nina Jarlholt

Sverige har högt uppsatta mål för en hållbar utveckling. Koldioxidutsläppen ska minskas och vi ska ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Därför måste vi bli ännu bättre på att använda förnybara råvaror. Och Sverige har en unik position i utvecklingen. Vår tillgång till skogen som råvara ger oss möjligheter att producera biobaserade kemikalier, plaster och drivmedel lokalt med låg miljöpåverkan.

Bioenergi är energi som produceras via organiskt material. Råvaran kommer bland annat från skogsbruk, avfall och jordbruk.

Biobränslen är en förnybar energikälla, vilket innebär att belastningen på miljön blir betydligt mindre än vid användning av fossila bränslen. Till skillnad från fossil energi är bioenergi koldioxidneutral. I Sverige har vi gott om skog och vi använder oss därför till stor del av skogen som energikälla vid framställningen av bioenergi. En femtedel av Sveriges energiförsörjning kommer från biobränsle men vi skulle kunna använda ännu mer biobränsle.

Minska utsläppen
För att minska vår klimatpåverkan och vårt beroende av fossila bränslen behöver vi investera i förnyelsebar energi. Alternativet att inte göra det finns inte. I Sverige är bioenergi ett viktigt alternativ för att minska användningen av fossila bränslen. Att investera i förnybar energi är ett utmärkt steg att gå mot ett nytt och modernt energisamhälle. Det krävs såklart att företag och samhällsaktörer vill investera men i mitt arbete kan jag se att många redan är beredda att göra det. Mina erfarenheter av att hjälpa industrier att ställa om till miljövänligare alternativ har varit mycket positiva.

Idag pågår forskning och utveckling för att öka framställningen av kemikalier, plaster och drivmedel från förnybara råvaror. Och fler samarbetsprojekt etableras inom industri och samhälle för att stötta utvecklingen. COWI är till exempel medlem i Kemiindustriklustret där näringslivet, akademin/FoU och samhällsaktörer i Västsverige samverkar. Vi arbetar med Samverkan Hållbar Kemi – ett projekt för att komma vidare i omställningen till en hållbar kemi. Grön kemi, som bygger på biobaserade råvaror istället för fossila, är möjlig! Målet är att Västsverige år 2030 ska vara ett nav för tillverkning av hållbara produkter inom kemiindustrin.

Skogen som råvara
Sverige har en unik position i utvecklingen. Vår tillgång till skogen som råvara ger oss möjligheter att producera biobaserade kemikalier, plaster och drivmedel lokalt med låg miljöpåverkan. Vi har också möjlighet att ligga i framkant i utvecklingen och sedan dela med oss av vår kunskap internationellt. Eftersom skogsråvaran produceras här i Sverige bidrar en ökad bioenergianvändning också till att öka Sveriges exportnetto, vilket leder till ett ökat oberoende och trygghet för energiförsörjningen. Marknaden för biobaserade produkter är dessutom störst i Europa idag men trots det importeras största delen av dessa produkter från bland annat Nord- och Sydamerika. Att öka produktionen i Europa skulle alltså vara mycket bra för miljön.

Efterfrågan på hållbara produkter
Marknaden efterfrågar hållbara produkter alltmer och det är tydligt att vi konsumenter blir mer medvetna. Till exempel vill IKEA enbart ha förnyelsebar plast i sina möbler, allt fler mjölkkartonger och plastkassar är i förnyelsebart material och nya anläggningar för biodrivmedel byggs i Västsverige. Marknadens drivkraft gör att stora industriföretag satsar på bioenergi genom att samma produkter fortsättningsvis produceras från nya, förnybara råvaror. COWI arbetar i flera olika projekt som bidrar till utvecklingen av bioenergi i Sverige idag. Byggandet av Preems nya produktionsanläggning för biodiesel i Göteborg, utveckling av produktionsprocesser för basplast från förnybara råvaror samt utveckling av industriell odling av alger är några exempel.

I Sverige har vi kommit långt när det gäller att ta hand om vår miljö men vi måste bli ännu bättre. Vi måste producera effektivare och minska utsläppen av växthusgaser, använda förnybara råvaror och utveckla fler hållbara produkter. Vi har dessutom stora möjligheter att bli världsledande inom ett kompetensområde som alla kommer att behöva. Sverige har en unik möjlighet att bidra till ett modernt samhälle med låg miljöpåverkan och  en hållbar utveckling för framtiden.