Växjö Energis nya kraftvärmeverk testar prestandan

Foto: Växjö Energi

Onsdagen den 4 mars startade den viktiga provdriften av Växjö Energis nya kraftvärmeverk Sandvik 3. Provdriften ska pågå i 30 dagar och den innebär att respektive leverantör ska visa att utlovade prestandakrav möts.

– Vi har så här långt kört både max- och minlast på panna och turbin. Vi har säkerställt funktionen hos olika hjälpsystem, kalibrerat mätare samt trimmat processen för att säkerställa miljö- och pannprestanda. Provdriften innebär att anläggningen körs fullt ut och att vi testar anläggningens olika delar för att säkerställa att de uppfyller de krav som vi ställt på våra leverantörer. När allt är godkänt kommer leverantörerna lämna över ansvaret för anläggningen till Växjö Energi, säger Björn Wolgast, affärsområdeschef Kraft och värme, i ett pressmeddelande.

I Sandviksverket använder man lokala förnybara biobränslen för att producera värme och el. Till största delen handlar det om träflis, bark och spån samt avverkningsrester som grenar och toppar från skogsindustrin som kommer till användning för att producera fjärrvärme och el till Växjö