Ris från Fukushima klarade strålningstest

Strålningshotspot in Kashiwa, nära Fukushimas kärnkraftverk. Bilden är tagen I februari 2012. Foto: Wikimedia/Abasaa
Strålningshotspot in Kashiwa, nära Fukushimas kärnkraftverk. Bilden är tagen I februari 2012. Foto: Wikimedia/Abasaa

För första gången sedan 2011 klarade ris från odlingar nära det förolyckade japanska kärnkraftverket Fukushima strålningskontrollerna, meddelade en lokal tjänsteman. Kärnkraftsolyckan har under senare år bidragit till utspridd internationell oro kring livsmedel och andra varor från regionen.

Fukushimas representant Tsuneaki Oonami berättade enligt Reuter att ungefär 360 000 ton ris, nästan hela förra årets skörd, hade kontrollerats. Enligt Ooonami hade ingen del av skörden överskridit 100 Becquerel per kilo.

- Det faktum, att mängden av ris som inte godkänds genom våra kontroller, har minskat stadigt under de senaste tre åren, visar att vi har vidtagit riktiga åtgärder, sade Oonami, som är chef för avdelningen som har uppgift att övervaka risodlingarna runt Fukushima.

Endast minimala mängder av ris som producerades under åren 2012 och 2013, klarade inte strålningskontrollerna och måste förstöras.

Jordbrukare och fiskare i Fukushima drabbades hårdast av 2011 jordbävningen och tsunamin som ledde till härdsmältor vid Tokyo Electric Powers kärnkraftverk.  Japan tvingades att ge upp en del av landets jordbruks- och fiskexport.

Med anledning av att Japan lättade upp exportrestriktionerna, trots upprepade läckor av kontaminerat vatten vid Fukushimas Daiichi-anläggning, beslöt Sydkorea 2013 att förbjuda import av livsmedel från åtta japanska regioner inklusive Fukushima.

Sydkoreanska experter besökte Fukushimas kärnkraftverk och japanska testanläggningar för strålningskontroll i december 2014.  Som resultatet av besöket meddelade Sydkorea att landet överväger att återuppta importen i snar framtid. Japans fiskeriministerium sade nyligen att de sydkoreanska experterna kommer att återvända till Fukushima för ytterligare kontroller under januari 2015.

Källa:Reuter