Stor solenergisatsning på Järvafältet

Solcellerna är mycket diskreta och syns inte från marken. En bärande tanke i projektet har varit att anpassa solcellsinstallationer i en urban miljö. Foto: Energibanken AB
Solcellerna är mycket diskreta och syns inte från marken. En bärande tanke i projektet har varit att anpassa solcellsinstallationer i en urban miljö. Foto: Energibanken AB

52 fastigheter på Järvafältet försetts med solceller under 2013 och 2014. Anläggningarna har en livslängd på 30 år och producerar ungefär 15–20 procent av fastigheternas energibehov och kommer att bära sig ekonomiskt efter 10–15 år.

Efter två års arbete är nu en historiskt stor satsning på solceller i urban miljö slutförd. Sammanlagt 10 600 kvadratmeter solceller har installerats i 52 fastigheter på Järvafältet, och nu hoppas Lisa Enarsson, projektledare vid Stockholms miljöförvaltning och ansvarig för projektet att fler fastighetsägare ska inspireras att göra liknande investeringar.

−  Alla inblandade har varit väldigt positiva. Både Familjebostäder, Svenska Bostäder och fastighetskontoret har sagt att de nu kommer ta upp solceller likväl som byte av fönster varje gång de genomför en större renovering, säger hon.

Fastigheterna består av hyreshus som ägs av Svenska Bostäder och Familjebostäder samt två badhus som ägs av fastighetskontoret. Att Svenska Bostäder är nöjda bekräftas av Jonas Buddgård, solenergiexpert och konsult åt Svenska Bostäder. Han menar dessutom att andra berörda visat stor entusiasm för installationerna.

−  Under projektets gång har vi haft två öppna hustillfällen där boende och andra intresserade har kunnat ställa frågor och lämna synpunkter och alla har varit mycket positiva till projektet.

Solcellerna är en del av ett större renoveringsprojekt som bland annat fokuserar på energieffektivitet och ekologisk hållbarhet. Projektet finansieras delvis med statliga bidrag från Delegation för hållbara städer. Anläggningarna består av multikristallina kiselsolceller vilket är den vanligaste typen av solceller. Sammanlagt har solcellerna en effekt på 1,4 megawatt och förväntas leverera 1,3 miljoner kilowattimmar per år vilket motsvarar omkring 15–20 procent av hyreshusens och omkring 6 procent av badhusens fastighetsel.

− Solcellerna har en livslängd på minst 30 år och investeringen kommer betala sig på ungefär 10 år, så förutom miljövinsten är det också en bra investering ekonomiskt, säger Jonas Buddgård.

Som en del av projektet samlas data från solcellerna in från anläggningarna och presenteras öppet på en webbplats där man kommer att kunna jämföra elproduktion och solinstrålning från olika anläggningar, stadsdelar och områden. Tanken är dels att fastighetsägare och andra intresserade ska kunna gå in och få en bild av hur solcellerna fungerar, dels att göra data tillgänglig för forskare.

− Datainsamlingen ger forskare möjlighet att till exempel undersöka hur solceller fungerar på våra breddgrader. Familjebostäder har dessutom en testmodul med högeffektiva solceller vilket gör det möjligt att undersöka om den extra investeringen är lönsam eller om det är bättre att installera vanliga solceller, säger Lisa Enarsson.

Fakta:

Hela projektet består av 52 anläggningar fördelade mellan Svenska Bostäder, Familjebostäder och Fastighetskontoret. Svenska Bostäder har 27 installationer med en effekt på 684 kilowattpeak. Familjebostäder har 23 anläggningar med en effekt på 575 kilowattpeak och Fastighetskontoret har två anläggningar med 155 kilowattpeak i effekt.

Den som är intresserad av att gå in och jämföra olika anläggningar kan besöka www.soldata.stockholm.se