Svenska Esso blev Flogas – störst inom gasol i Sverige

Kosangas, Preem och E.on är de tre övriga företag på den svenska marknaden som arbetar med gasol som bulkvara. Foto: Flogas
Kosangas, Preem och E.on är de tre övriga företag på den svenska marknaden som arbetar med gasol som bulkvara. Foto: Flogas

Många industrier i Sverige väljer idag gasol som energikälla eftersom den är renare än olja. Efter en svacka 2009 ökade gasolanvändningen med 25 procent men har efter det minskat för varje år. Detta trots att gasol är renare än andra fossila bränslen. Nu signalerar regeringen dessutom om höjda koldioxidskatter, vad kommer detta att innebära för framtiden?

De flesta associerar nog gasol till flaskor som används till utegrillar, spisar och camping men gasol kan användas inom en mängd områden. Den gasol som levereras på flaska utgör endast fyra procent av den totala gasolförbrukningen medan den helt dominerande användningen sker inom industrin.

– Gasol är sedan med än 60 år ett viktigt bränsle och råvara inom svensk industri. Infrastrukturen är välfungerande med rikstäckande transporter med järnväg och tankbil. Järnvägstransporter är en stor fördel ur miljösynpunkt när det gäller stora volymer på längre avstånd samtidigt som man säkerhetsmässigt minskar exponeringen mot övrig trafik på vägarna. De riktigt stora förbrukarna i Sverige är järn- och stålindustrin samt pappers- och massaindustrin som uppskattar gasolens högeffektivitet och renhet, säger Jan Sandqvist, som arbetar som försäljningsingenjör på Flogas.

Men idag använder även flera livsmedelstillverkare gasol till sina bakugnar eller för torkning av livsmedel. Till exempel rostar Arvid Nordquist i Solna allt sitt kaffe med hjälp av gasol och på Cloetta gräddas rånen till kexchokladen med hjälp av gasol.

Gasol är renare
Gasol är i likhet med kol, olja och naturgas ett fossilt bränsle men innehåller färre kolatomer per energienhet och bidrar därför i mindre grad till växthuseffekten än andra fossila bränslen.

– Vid all förbränning av fossila bränslen bildas koldioxid som förstärker växthuseffekten. Men jämfört med kol släpper gasol ut 34 procent mindre koldioxid och jämfört med olja 14 procent mindre. Utsläppen av växthusgaser är lika låga som för flytande naturgas om man tar hänsyn till hela kedjan från produktion till användning, berättar Jan Sandqvist och fortsätter:

– Dessutom är utsläppen av andra ämnen som tungmetaller, svavel, kväveoxider, stoft och sot väsentligt lägre från gasol jämfört med kol, olja och biobränslen. Men man får heller inte glömma luftkvaliteten i människors närmiljö där stoft och kväveoxider utgör ett problem, samt effekten av sur nederbörd genererat av svaveldioxid och kväveoxider.

Men trots gasolens fördelar är regeringen signaler om höjd koldioxidskatt oroande för branschen.

– Den här skattehöjningen är väldigt olycklig för svensk industri. Den fördyrar användningen av naturgas och gasol och kommer att slå mot såväl den svenska industriella konkurrenskraften som mot nya arbetstillfällen. Användningen av dessa rena och effektiva gaser borde skattemässigt gynnas gentemot industrins användning av olja, säger Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige.

Jan Sandqvist håller med.

– Självklart kommer detta att påverka oss frågan är bara hur mycket, menar han.

Flogas störst i Sverige
Om man bortser från 2009 har försäljningsutvecklingen av gasol under de senaste tio åren trots allt varit relativt stabil, även om den minskat något för varje år. Vad som händer framöver är osäkert men på Flogas är man inte alltför oroade.

– Vi är den största gasolaktören inom bulksegmentet i Sverige och står för 53 procent av marknaden. Bulk innebär att vi endast arbetar med gasol till industrin och då handlar det om stora mängder som vi framför allt transporterar via järnväg. Vi levererar ingen gasol på flaska, säger Jan Sandqvist.

Det finns tre andra företag som arbetar med bulk på den svenska marknaden men ingen som egentligen kan konkurrera med Flogas.

– Vi arbetar mycket mot kunder som använder olja och pekar på fördelarna för miljön och ekonomin om de går över till gasol. Priserna på både olja och propan styrs av den internationella marknaden och trenden visar att propan gradvis har blivit billigare än olja. Efter byte till en modern panna kan man med propan uppnå betydande förbättringar av verkningsgraden jämfört med olja. En minskning av energiförbrukningen med 20 till 30 procent är inte ovanligt, vilket ger både minskade kostnader och minskade utsläpp, menar Jan Sandqvist och tillägger:

– En gasolanläggning har dessutom jämfört med olja ett mycket lågt underhållsbehov vilket, förutom att det spar pengar, dessutom ger en driftsäker anläggning.

Esso blir Flogas
Flogas Sverige ingår sedan september 2012 i DCC Energy men ursprungligen var det Svenska Esso som agerade på gasolmarknaden i Sverige.

– För ganska precis nitton år sedan köptes Svenska Esso av Statoil, som 2012 övergick till Statoil Fuel&Retail som i september 2012 sålde gasolverksamheten till DCC. Då bildades Flogas Sverige samt Flogas Norge, berättar Jan Sandqvist, som själv arbetat i branschen i 26 år.

DCC:s gasolverksamhet har i olika länder varierande namn. Flogasnamnet återfinns i Sverige, Norge, Irland och Storbritannien. I Holland och Belgien går verksamheten under namnet Benegas. I Storbritannien finns förutom Flogas även namnet MacGas.