Smart fönster tonar och driver sig själv

Sun Xiaowei med sitt smarta fönster, som är självtonande och fungerar som ett batteri. Foto: Nanyang Technological University
Sun Xiaowei med sitt smarta fönster, som är självtonande och fungerar som ett batteri. Foto: Nanyang Technological University

Forskare vid Nanyang Technological University i Singapore har tagit fram ett smart fönster som kan göras både mörkare och ljusare utan att det behöva använda en extern strömkälla.

Utöver att det självtonande fönstret inte förbrukar någon ström fungerar det dessutom som ett uppladdningsbart batteri, vars lagrade energi kan användas för att till exempel driva lysdioder.

Hemligheten bakom det smarta fönstret är en ny teknik utvecklad av Sun Xiaowei och hans forskningsteam vid Nanyang Technological University.

Fönstret innehåller en flytande elektrolyt som befinner sig mellan två glasskivor med en beläggning av indiumtennoxid, som ofta används i TV skärmar. Den ena glasskivan har dessutom en ytterligare beläggning bestående av ett blått färgämne och den andra är ansluten till en tunn remsa aluminiumfolie. När den elektriska krets som förbinder de två glasskivorna bryts påbörjas en kemisk reaktion mellan färgämnet och det upplösta syret i elektrolyten, vilket ger fönstret en blå ton. Genom att kretsen sluts igen försvinner den blåa färgen och fönstret blir återigen klart. På så vis kan mängden solljus som släpps in justeras under dagen, vilket leder till besparingar när det gäller både nedkylning och belysning.

- Vårt nya smarta elektrokromiska fönster har två funktioner. Det är även ett genomskinligt batteri. Det laddas och blir blått när det finns syre i elektrolyten. Med andra ord andas det, säger Sun.