Sydafrika fortsätter att utveckla landets strategi för kärnenergin. En "viktig milstolpe" har nåtts när det gäller Sydafrikas planer på att bygga nya kärnkraftverk, meddelade landets ledning den 17 december.
Nu gäller det att starta den förberedande etappen för upphandlingsprocessen, som kommer att genomföras i enlighet med landets lagstiftning och politik, stod det i ett uttalande.
Innan dess undertecknades ett mellanstatligt ramavtal mellan Förenta staterna, Sydkorea, Ryssland, Frankrike och Kina.
- Avtalet fastställer potentiella ramar för samarbetet och var eller hur de respektive länderna kan delta i Sydafrikas nya kärnkraftsprogram, meddelade landets ledning.
Under de senaste två månaderna har Sydafrikas regering genomfört produktiva leverantörsöverläggningar med dessa länder. I samband med dessa möten har varje land kunnat presentera sina produkter.
Sydafrika planerar att öka landets kärnkraftkapacitet med 9 600 megawatt.
- Workshops med leverantörerna utgör en viktig milstolpe i regeringens arbete innan upphandlingsfasen för utbyggnaden av det nya kärnkraftsprogrammet inleds.
Sydafrikas regeringen vill garantera landets energisäkerhet genom att betrakta kärnenergiprogrammet som en integrerad del av energimixen.
Programmet förväntas skapa massiv utveckling av infrastrukturen i landet och därmed stimulera även den lokala ekonomin.
Regeringen räknar med att programmet skapar tusentals högvärdiga arbetstillfällen för ingenjörer, forskare, hantverkare, tekniker och andra yrken.
- Programmet kommer att bidra till att utveckla färdigheter och skapa hållbara industrier och bli en katapult, som omdanar landet till en kunskapsbaserad ekonomi, meddelade regeringen.
Sydafrika, som i dag har Afrikas enda kärnreaktor med 1 800 megawatts effekt, vill utöka kärnkraftens andel av sin kraftproduktion från 5 till 25 procent.
Kritikerna anser dock att projektet blir alldeles för dyrt för landet.
Källa: Allafrica