Oljeindustrin håller andan

Foto: Flickr/cclark395
Foto: Flickr/cclark395

Det är in i det i sista oklart om oljekartellen Opec på sitt möte på torsdag ska kunna enas om att gemensamt dra ned på produktionen.

Detta trots oljeprisets ras, som pressar statsfinanserna i flera medlemsländer.

Värst drabbade av raset för oljepriset på 30 procent sedan juni är Opec-länder som Venezuela och Iran, som båda två behöver betydligt högre oljepris för att få sina statsbudgetar i balans.

Siktar på kompromiss
Men mest tyngd på mötet har Saudiarabien, som hittills ställt sig avvisande till att dra ned på produktionen för att minska överutbudet. Och Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi bidrog knappast till att klargöra läget genom att på onsdagen säga att han räknar med att oljemarknaden med tiden kommer att stabilisera sig själv.

Enligt källor med insyn i hur snacket går bakom kulisserna siktar såväl saudierna och Iran på en kompromiss, där man i ett första steg får alla Opec-länder att dra ned den faktiska produktionen till redan gällande kvoter, rapporterar The Wall Street Journal.

Det skulle konkret innebära en minskad produktion med 300 000 fat olja per dag eller 1 procent för Opec-länderna, om man utgår från produktionsvolymen i oktober.

Konjunktur och skifferolja
Sedan i juni har priset på ett terminskontrakt för leverans av Brent-olja nästa månad rasat från drygt 115 dollar per fat till cirka 78 dollar per fat.

Prisfallet hänger samman med ett kraftigt lyft för produktion av skifferolja i USA och en global konjunktursvacka, som drar ned efterfrågan.

Förhoppningarna om en bred uppgörelse om framtida produktion även med länder utanför Opec-kartellen såg ut att skjutas i sank på ett möte med ryska och mexikanska oljepolitiker i tisdags.

Igor Sechin, chef för den statliga ryska oljejätten Rosneft, kungjorde helt sonika på plats i Wien att Ryssland inte avser att dra ned produktionen även om råoljepriset skulle falla till 60 dollar per fat.

(TT)