Sol- och kärnkraft vinnare på kinesiskt-amerikanskt avtal

Obama hälsar på en kinesisk regeringsdelegation i FN vid ett tidigare tillfälle. Foto: Wikimedia Commons
Obama hälsar på en kinesisk regeringsdelegation i FN vid ett tidigare tillfälle. Foto: Wikimedia Commons

När världens två största utsläppsbovar USA och Kina enats om att tillsammans bekämpa klimatförändringarna kan det få stora konsekvenser för energisektor i hela världen – och ”rena” energikällor som solenergi och kärnkraft utpekas som vinnare.

I och med det uppmärksammade klimatavtalet häromvecken sätter USA ett nytt, mer ambitiöst mål för minskningen av växthusgaser, även om det ligger bara något under utsläppsnivån 1990 och är mindre radikalt än många klimatforskare hade förespråkat. För Kinas del innebär det nya avtalet att en femtedel av landets energi måste komma från koldioxidsnåla energikällor fram till 2030. Det bilaterala avtalet ger också vid handen vad de båda länderna kommer att ta med sig till förhandlingsbordet i Paris till nästa års internationella klimatförhandlingar och pekar till och med mot att dessa samtal kommer att bli fruktbara.

Avtalet kan bli en vinstmotor för den rena energisektorn eftersom det efterlyser mer anslag till forsknings- och utvecklingsprojekt med fokus på förnybar energi, energieffektivitet och miljöbilar. Det innehåller också satsningar på den kontroversiella tekniken med avskiljning och bindning av koldioxid i Kina - ”ren” kolkraft - som åtminstone i teorin innebär att Kina skulle kunna fortsätta producera el i kolkraftverk samtidigt som de minskar sina koldioxidutsläpp.

Kanske är ändå den mest betydelsefulla delen i avtalet den som rör Kinas nya energiproduktionsmål, där det står att Kina måste producera ytterligare 800-1000 gigawatt koldioxidsnål energi fram till 2030. Det är lika mycket som USA:s nuvarande elnät producerar, har sajten Mother Jones räknat ut och konstaterar att den förnybara energimarknaden i Kina – redan världens största - kommer att växa avsevärt under det kommande årtiondet. Det nya är inte trenden i sig, utan att utvecklingen för första gången sätts på pränt med bestämda tal och att den kommer att stödjas av USA:s regering och amerikanska företag, skriver Mother Jones.

Alex Trembath, energianalytiker på Breakthrough Institute, säger till Mother Jones:

– Jag tror att teknikdelen är den viktigaste i detta avtal. Det är så här energiinnovation ser ut: det handlar inte bara om partnerskap när det gäller tillämpning av ny teknik, utan innovationer som drar nytta av efterfrågan på växande marknader som Kina.

De senaste åren har ett mindre handelskrig utbrutit mellan Kina och USA när det gäller solpaneler, där man från amerikanskt håll anklagat Kina för att dumpa priserna.  Amerikanska handelsdepartementet har redan höjt tullarna på kinesisk solenergiteknik och har aviserat ytterligare höjningar. Men tonen är nu en annan och det nya avtalet talar för att länderna kommer att begrava stridsyxan, även på solenergimarknaden, och ställa in sig på att samarbeta.

Kärnkraften kommer troligen också bli en vinnare på avtalet, då den kan bli ett viktigt instrument för Kina för att minska koldioxidutsläppen. Kina har redan 26 kärnkraftsreaktorer i drift och ytterligare 60 på planeringsbordet, enligt Nuclear Energy Institute.