Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) tror inte att några reaktorer stängs till följd av förslagen i S och MP:s uppgörelse.
SSM välkomnar att avgifterna för kärnkraftsavfall ska höjas, men tycker att det är fel om politikerna börjar detaljstyra säkerhetskraven.
-Vi får vänta och se vad de verkligen är överens om, vad de faktiskt föreslår och vad vi får för direktiv som myndighet, säger Lennart Carlsson, rådgivare till generaldirektören på SSM.
I Socialdemokraterna och Miljöpartiets energiöverenskommelse finns tre punkter som rör kärnkraften: att säkerhetskraven ska skärpas, att kärnavfallsavgiften ska höjas och att Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft ska avbrytas.
Ingen större skillnad
SSM har föreslagit en höjning av kärnavfallsavgiften från 2,2 öre per kilowattimme till 3,8 öre per kilowattimme. Det har varit ute på remiss och kommer snart att hamna på regeringens bord, och S och MP stödjer alltså höjningen.
-Historiskt har det varit att man har sänkt förslagen på avgiftshöjningar lite från regeringens håll, så det är bra om de godkänner avgiften på den nivå vi har föreslagit.
TT: Tror du att den kommer att leda till att några reaktorer stängs?
-Nej, jag tror inte att några öre mer eller mindre på priset gör så stor skillnad.
Den första svenska reaktorn att stänga blir troligen Oskarshamn 1, som byggdes 1972, den tror Carlsson inte kommer köras i mer än 50 år. Oskarshamn 2 står stilla sedan mer än ett år tillbaka, men även om stoppet kanske varar i mer än ett år till planerar Eon på sikt stora investeringar i form av effekthöjningar i den reaktorn, trots att den nu varit i gång i 40 år.
Oberoende myndighet
I överenskommelsen är det inte definierat vilka höjda säkerhetskrav S och MP vill se, men Lise Nordin, MP:s energipolitiska talesperson, uppgav i går att det kan handla om höjda krav på oberoende härdkylningssystem. Där har SSM kommit fram till att de äldsta reaktorerna ska tillåtas ha mobila kylaggregat, medan de reaktorer som är lite nyare måste bygga fasta aggregat.
-En säkerhetsmyndighet ska vara oberoende. Politiker kan alltid "överrida" besluten, men min uppfattning är att myndigheterna ska göra de säkerhetsbedömningar som behövs, säger Carlsson.
Vattenfall har betalat 100 miljoner kronor till SSM för att utreda ny kärnkraft, och det är pengar som i dag sysselsätter 17 personer på myndigheten.
-Det har inneburit att det sker en kompetenshöjning hos myndigheten som även kan vara användbar för att föreslå förbättringar i de befintliga reaktorerna.
(TT)