Det är kallt och uppfriskande och det rör sig om 400 000 liter. Det handlar förstås om vatten. Nu ska stadsdelen Carlsberg i Köpenhamn – där bryggeriet Carlsberg grundades – kylas ned med fjärrkyla. Ambitionen är att bli en av de första ”gröna” stadsdelarna i Danmark.
Under marken, i hjärtat av Carlsberg, finns lagringsutrymmen för fyra miljoner liter vatten för energieffektiv fjärrkyla. Två enorma lagringstankar, som vardera rymmer 2 000 kubikmeter, kommer att fyllas med kallvatten med hjälp av överskottsel från vindkraften eller med el producerad på natten då produktionskostnaderna är lägre.
Minskar miljöpåverkan med 23 procent
Enligt beräkningar från Ramböll kommer fjärrkylasystemet att minska miljöpåverkan med 23 procent när det gäller utsläpp av koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider, jämfört med traditionell kylning.
– Vi har en vision om att skapa en hållbar stadsdel. Det är därför vi är mycket angelägna om att få del av de betydande miljövinster som uppnås genom tillämpningen av ett fjärrkylasystem i Carlsberg, förklarar Jens Nyhus, Executive Director på utvecklingsföretaget Carlsberg Byen, i ett pressmeddelande.
– Det är en stor investering, men vi tvivlar inte på att det är den rätta och att den kommer att löna sig. Ett fjärrkylasystem gör att vi kan erbjuda den billigaste och mest miljövänliga lösningen för företag, som då slipper införa egna decentraliserade kylsystem, fortsätter Jens Nyhus.
När projektet är klart, enligt tidplanen senast 2016, kommer alla nya byggnader vara anslutna till fjärrkylasystemet. Därefter kommer befintliga byggnader successivt att anslutas.
Motsatsen till fjärrvärme
Fjärrkyla är raka motsatsen till fjärrvärme, men det fungerar i stort sett enligt samma principer. Fjärrkyla levereras till användarna genom kylt vatten som passerar i ett slutet, dubblerat rörsystem.
Fjärrkyla ersätter individuell kylning - precis som fjärrvärme har ersatt individuell uppvärmning i stor utsträckning. Vattnet kyls ned centralt genom en process som kallas frikyla, där kylan tas från utomhusluften eller genom kompressionskyla - eller genom en kombination av båda metoderna. Under produktionen leds det kalla vattnet direkt till användare och till de två underjordiska lagringstankarna.
Lagringstankarna är integrerade i den dagliga produktionen, så kyla produceras först och främst under nätterna. Anledningen till att produktionen sker på natten beror på att det är lättare att använda den kalla utomhusluften då och dessutom är tillgängligheten på förnybar energi högre, till lägre kostnader. Det gör kylningsprocessen billigare och mer miljövänlig. Lagringstankarna fungerar också som extra kapacitet vid hög produktion.
Fler fördelar
Fjärrkyla är förknippad med många fördelar för både medborgare och samhälle. Medborgarna får en ”grönare” lösning som ofta är billigare än konkurrerande tekniker, med mycket färre tekniska komplikationer och ekonomiska risker - ingen hantering av kemikalier äger till exempel rum på plats. Tekniken är också utrymmessnål och genererar mindre buller. Till samhällsvinsterna räknas även betydande minskningar av energiförbrukningen och mindre koldioxidutsläpp.