Näringslivet i Österbotten vill satsa på grön energi

Närpes AB Företagshus DynamoYritystalo har tagit initiativet till en satsning på grön energi i södra Österbotten. Foto: Närpes kommun

Näringslivsbolagen i finländska Sydösterbotten anser att det finns utvecklingspotential för grön energi, vilket i sin tur skulle skapa nya jobb. Just nu sonderar man möjligheterna att bygga upp ett gemensamt projekt kring bland annat vindkraft och biobränsle.

– Det skulle vara värt att satsa på. Det skulle generera arbetsplatser och annan bra verksamhet i vår region, säger Håkan Westermark, vd för företagshuset Dynamo i Närpes, till Finlands Radio.

AB Företagshuset DynamoYritystalo upprätthåller stadens olika funktioner för företagsrådgivning, etableringar och varierande ärenden med anknytning till näringslivet.

Näringslivscentralen i Kristinestad och företagsbolaget Dynamo i Närpes har diskuterat möjligheterna och lämnat in idéer till Närings-, Trafik- och Miljöcentralen. Möjligheter att ansöka om pengar från EU blir det först fram emot våren då EU-kommissionen har godkänt det nya landsbygdsutvecklingsprogrammet.

– Det finns två-tre olika redan skrivna förslag med innehåll. Min förhoppning är att vi skulle få det behandlat i våra stadsstyrelser innan årets slut. Det skulle underlätta den egna kommunala finansieringen när det blir dags att söka pengar från det nya landsbygdsprogrammet, säger Westermark.

Näringslivet i Närpes omvandlas i takt med tiden och de förändringar som sker nationellt och internationellt.

Det tidigare traditionella starka jordbruket avtar i omfattning och antalet arbetsplatser minskar inom branschen. Växthusnäringen i Närpes, med odling av främst tomat och gurka, är störst i Finland och har en mycket stor sysselsättande effekt enligt kommunledningen.

Till denna betydande näring har man kopplat forskning och olika utvecklingsprojekt. Handeln och serviceföretagen ökar i omfattning liksom utbudet av varor och tjänster.

I staden pågår många olika utvecklingsprojekt som är inriktade på näringslivet och företagens utveckling.