Nytt energisystem i Kiruna

Bränslefördelning i dag och i morgon. Illustration: Vinter
Bränslefördelning i dag och i morgon. Illustration: Vinter

Nu börjar förberedelserna för att bygga Kirunas nya energisystem. Målet är minskad miljöpåverkan och Sveriges lägsta fjärrvärmetaxa. Byggstart sker 2015.

När LKAB förädlar magnetitmalm till pellets alstras spillvärme som kan användas för att förse hela Kiruna stad med fjärrvärme. Spillvärmen är en resurs som kommer att finnas tillgänglig så länge gruvverksamhet bedrivs i Kiruna. Det vill alla tre aktörer ta vara på.

 ̶  Samhällsomvandlingen gör det möjligt att skapa ett av världens mest hållbara samhällen. Byggandet av energisnåla hus, bättre användning av LKAB:s spillvärme och ett nytt fjärrvärmesystem gör Kiruna väldigt energieffektivt, säger Jan Fjordell, vd på Tekniska Verken i Kiruna AB.

 

Under ett antal år har kartläggning av möjligheter och analys av teknik gjorts. Nu förverkligas planerna. LKAB och Tekniska Verken i Kiruna AB:s nät ska koppas ihop och fossila bränslen överges för värmeproduktion. Byggstart av det nya energisystemet sker sommaren 2015. Förprojektering startar i höst.

 

̶  Vi kommer att minska LKAB:s eget energibehov. Samtidigt anpassar vi teknik för värmeåtervinning från andra branscher så de fungerar i vår förädlingsprocess. På så sätt uppstår ett överskott av värmeenergi som kan användas till fjärrvärme, säger Stefan Savonen, avdelningschef för energi och klimat på LKAB i ett pressmeddelande.

 

När energisystemet är fullt utvecklat ska hela samhällets behov av fjärrvärme kunna tillgodoses enbart av spillvärme. Det nya systemet gör att fossila bränslen för värmeproduktion kan fasas ut helt.

 

I dag står LKAB:s spillvärme för cirka fem procent av Kiruna stads fjärrvärmeproduktion. Energiåtervinning av hushålls- och industriavfall står för 75 procent. Resterande fjärrvärme kommer från flis, torv, el och olja. I framtidens energisystem kommer spillvärmen från förädlingsprocessen att stå för 90 procent av fjärrvärmen. Biobränsle täcker då upp resterande 10 procent vid de tillfällen då LKAB:s förädlingsverk står stilla, till exempel vid underhållsstopp.

 

̶  Det nya systemet sparar pengar för Kirunas fjärrvärmekunder. Det är positivt att vi nu startar förprojekteringen, säger Lars Törnman, styrelseordförande för Tekniska Verken i Kiruna AB.