NCC bygger omriktarstation åt ABB

Foto: ABB

NCC anläggningen för den omriktarstation i Nybro som ska omvandla ström för Nordbalt, mellan Sverige och Litauen. Stationen är en förutsättning för att koppla ihop svenska stamnätets växelström med Nordbalts likström.

Ordern från ABB är värd drygt 100 miljoner kronor.

– Vi anlägger just nu markkabeln från Nybro till kusten där den 40 mil långa sjökabeln till Litauen tar vid. Därför är vi glada att även få genomföra anläggningsarbetet för stationen där de stora krafterna mellan stamnätet och Nordbalt-kabeln ska omvandlas, säger Mats Hylén, produktionschef på NCC i Växjö.

Omriktarstationen omvandlar svensk växelström till likström eftersom den har lägre energiförluster när den ska transporteras till Baltikum. Spänningsnivån är 300 kilovolt och effekten 700 megawatt vilket innebär en kraftfull omriktarstation.

Den byggs intill det nya ställverket, på stationsområdet nordväst om Nybro. NCC uppför totalt 6 000 kvadratmeter byggnader och gör markarbeten på en yta av 30 000 kvadratmeter.

NCC:s arbete börjar våren 2014 och beräknas vara klart hösten 2015.

NCC:s uppdragsgivare ABB har tidigare tagit hem ordern från Svenska Kraftnät. Nu blir NCC underentreprenör för att bygga omriktarstationen.