Vid flytt av en neutronflödessond i reaktor 1 vid kärnkraftverket i Oskarshamn genomfördes arbetet på ett sätt som medförde att personalen kortvarigt befann sig i onormalt höga strålningsnivåer. Däremot utsattes inte de enskilda personerna för stråldoser över gränsvärdet.
Strålsäkerhetsmyndigheten har därför genomfört en snabbutredning av händelsen som inträffade den 19 april.
Reaktor 1 vid Oskarshamns kärnkraftverk är avställd för årlig revision. Vid underhållsarbete den 19 april skulle en så kallad neutronflödessond i reaktorhärden flyttas. Vid arbetet utsattes personal kortvarigt för höga strålningsnivåer.
Det var när personal skulle testa om sonden kunde förflyttas utan att lyftas över den strålskärmande vattenytan i bränslebassängen som sonden ändå lyftes cirka två decimeter över vattenytan. Övervakningsutrustningen larmade genast och en hög strålningsnivå (7 Sv/h) uppmättes. Sonden sänktes omedelbart ned i bassängen igen, vilket medförde att persondoserna inte blev höga, betydligt under gällande gränsvärden.
– Enligt vår utredning är en bidragande orsak till händelsen att de radiologiska riskerna med att lyfta upp sonden inte tillräckligt uppmärksammades i planeringen inför arbetet, säger Arne Johansson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Myndighetens utredning visar även att ingen strukturerad arbetsgenomgång genomfördes inför arbetet. Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer vidare att kunskap kring denna typ av arbeten finns hos OKG, men att den inte togs tillvara.
Sedan december 2012 har OKG särskilda villkor för sin drift och är satta under särskild tillsyn av myndigheten.
– Denna händelse visar att OKG:s ansträngningar med att förbättra säkerhetskulturen ännu inte mottagits och anammats överallt i OKG:s organisation, säger Arne Johansson.
Myndigheten kommer nu att invänta OKG:s egen rapport över händelsen och sedan besluta om den fortsatta tillsynen.