Flytande kärnkraftverk skulle klara tsunami

Illustration av off-shore-kärnkraftverk. Ill: Jake Jurewicz/MIT-NSE
Illustration av off-shore-kärnkraftverk. Ill: Jake Jurewicz/MIT-NSE

Det var inte själva jordbävningen eller den efterföljande tsunamivågen som orsakade störst skada i Fukushimas kärnkraftverk – utan deras efterverkningar. Nämligen avsaknaden av kylvatten till reaktorhärden, vilket i sin tur berodde på att all elförsörjning hade slagits ut.

Kärnkraftverk på flytande plattformar, byggda enligt samma princip som oljeplattformar, skulle däremot inte kunna drabbas av den sortens skador. De skulle nämligen kunna byggas så att de automatiskt kyls ned av omgivande havsvatten i nödsituation, vilket förhindrar att bränslestavarna smälts ned och radioaktiva ämnen läcker ut i havet.

Det är i alla fall tanken bakom konceptet med flytande kärnkraftverk som tagits fram av det välrenommerade MIT-institutet (Massachusetts Institute of Technology) och som presenterades nyligen på en konferens om små modulära reaktorer.  Professor Jacopo Buongiorno vid MIT-institutet förklarade att tanken är att de flytande anläggningarna ska bogseras ut en bra bit utanför kusten där de förankras i havsbotten och förbinds med land via en kraftledning. Forskarna betonar att konceptet har två väl beprövade tekniker i ryggen: lättvattenreaktorer och tekniken för att bygga olje- och gasplattformar.

Konceptet med flytande kärnkraftverk är inte nytt. Ryssland håller faktiskt på och bygger ett flytande kärnkraftverk, men det kommer att placeras på pontoner vid stranden, inte tillräckligt långt ut till havs för att kunna rida ut en tsunami, framhöll Buongiorno som menar att det största försäljningsargumentet för deras koncept just är den förbättrade säkerheten.

En flytande anläggning långt ute till havs skulle ha sådana vattenmassor under sig att den inte skulle påverkas av rörelserna i en tsunami eller en jordbävning, enligt honom.

Hela överhettningsproblematiken som i värsta fall kan resultera i en nödsituation – som skedde i Fukushima , Tjernobyl och Three Mile Island – skulle inte heller vara aktuell.

– Den är väldigt nära havet, som i själva verket är som en oändlig kylsänka, så det är möjligt är kyla den passivt, utan åtgärder. Själva reaktorinneslutningen står i huvudsak under vattnet, sade Jacopo Buongiorno, enligt ett pressmeddelande från MIT.