Revolutionerande solcell fungerar som laser

Det billiga material som använd i en ny typ av solceller kan enligt ny forskning även användas i lasrar. Foto: University of Cam
Det billiga material som använd i en ny typ av solceller kan enligt ny forskning även användas i lasrar. Foto: University of Cam

Ny forskning visar att det banbrytande perovskite-material som används i solceller även kan användas för att generera en laserstråle, vilket tyder på att den häpnadsväckande verkningsgrad som redan uppnåtts med dessa solceller bara är början.

Vanliga kiselbaserade solceller har en verkningsgrad på omkring 20 procent, en siffra som tagit över 20 år att uppnå.

Nyligen utvecklade en grupp forskare från University of Oxford i Storbritannien en ny sorts solcell baserad på ett så kallat perovskite-material, som är uppkallade efter Lev Perovski som på 1800-talet upptäckte material med denna struktur. Perovskite-solcellerna har efter bara två års forskning redan nått en verkningsgrad på 17 procent. Jämfört med de flesta kommersiella solceller är de dessutom enkla och billiga att framställa.

Nu har forskare från Cavendish Laboratory vid University of Cambridge, under ledning av Sir Richard Friend, i samarbete med Oxford-forskarna demonstrerat att perovskite-celler inte bara är bra på att absorbera ljus utan även på att utstråla det och att de därför kan användas även i billiga lasrar.

Genom att placera ett tunt lager av materialet mellan två speglar kunde forskarna konstruera en optiskt driven laser, som återutsänder 70 procent av det ljus den absorberar.

Eftersom ett materials förmåga att omvandla ljus till elektricitet hänger ihop med dess förmåga att omvandla elektricitet till ljus menar forskarna att resultatet ökar de redan höga förväntningarna på perovskite-solcellernas verkningsgrad.

- Denna första demonstration av lasring i dessa billiga, lösningsframställda halvledare öppnar upp en rad nya användningsområden, säger Felix Deschler vid Cavendish Laboratory.