Israels energiminister för samtal i Egypten om naturgas

Israels nuvarande energiminister, Yuval Steinitz, född 10 april 1958, är medlem i parlamentet Knesset sedan 1999. Han var Israels finansminister från 2009 till 2013, varefter han utsågs till minister för intelligens, minister för internationella förbindelser och minister för strategiska frågor. Foto: Wikipedia, Government Office

Israels energiminister Yuval Steinitz kom till Kairo för att närvara vid en regional konferens om naturgas, enligt källor på flygplatsen.
  
Det är ovanligt att så högt uppsatta israeler besöker Egypten.

Egypten och Israel slöt i februari i fjol ett avtal om överföring av naturgas, som har blivit en fråga av stor politisk, ekonomisk och strategisk tyngd i regionen.

– Steinitz inbjudan till konferensen i Egypten är en positiv följd av gasöverenskommelsen, säger en källa nära ministern.

Jordanien och Egypten är de enda arabländer som har fullt utbyggda diplomatiska band till Israel, men kontakterna är känsliga på grund av den israelisk-palestinska konflikten.

Senaste gången en israelisk minister var i Egypten var i november 2017 när Gila Gamliel, minister för social jämställdhet, deltog i en konferens om jämställdhet mellan könen.