Bygget av finskt kärnkraftverk skjuts upp med fyra år

Hanhikivi är ett planerat finskt kärnkraftverk i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Den föreslagna placeringen är på halvön Hanhikivi, därav namnet. Företaget som vill bygga och driva kärnkraftverket är Fennovoima och dess två ägare, Voimaosakeyhtiö SF och RAOS Voima. Dock finns även ett ryskt intresse i projektet genom att Rosatom är föreslagen minoritetsdelägare samt att de även skall stå för byggnation och bränsleleverans. Foto: Fennovoima

Strax innan jul meddelade Fennovoima att kärnkraftverksbygget i Pyhäjoki i Norra Österbotten kan börja byggas 2021 på udden Hanhikivi och förväntas vara klart 2028. Ännu i juni 2018 höll företaget fast vid att de räknar med ett byggtillstånd 2019 och att elproduktionen kör i gång 2024.

Fennovoimas styrelseordförande Esa Härmälä säger till finländska affärstidningen Kauppalehti att de har bett om en mer realistisk tidtabell av den ryska leverantören Rosatom.

– Det har redan skett förseningar så tilläggstid är nu realistiskt. Jag litar på att kärnkraftbygget blir lyckat, säger Härmälä till Kauppalehti.

   SPT