Forskare i New Mexico utvecklade superstark metall

Det finns stort behov av nya extremt hårda metallkomponenter. Bilden visar en presentation vid Sandia National Laboratories avdelning för materialforskning i New Mexico. Foto: Sandia National Laboratories

Även de starkaste metallerna brukar bryta samman när de utsätts för friktion och tidens tand.

Men forskare vid Sandia National Laboratories i amerikanska staden Albuquerque, har konstruerat vad de tror är världens mest slitstarka metall med hjälp av guld och platinalegeringar.

- I slutändan lyckades vi utveckla en legering som är okänslig mot enorma mängder termisk och mekanisk stress, säger forskaren Nicolas Argibay.

Det är inte speciellt praktiskt att göra plåtar av platina och guldlegeringar, men Argibay och hans kollegor tror att materialet kan vara extremt praktiskt för användning inom elektronik och andra områden.

Till exempel slits metalldelarna i en smartphone-laddare, när de är inkopplade och/eller när sladden dras ur. Materialet utsattes, enligt forskarteamet, för hårda prov under hundratals timmar när påverkningarna av slitage testades under intensiva och påfrestande förhållanden.

Sandia National Laboratories