Rysslands andra gyrotron färdig för ITER

Fabrikstester av Rysslands andra ITER-gyrotron utfördes hos det ryska företaget GYCOM. Foto: ITER Organization

Specialister från Institute of Applied Physics och företaget GYCOM i Ryssland har slutfört fabrikstester av den andra ryska gyrotron som tillverkats till det internationella fusionsexperimentet ITER.

Gyrotroner omvandlar energin hos oscillerande elektroner till mikrovågor. Den första gyrotronen utvecklades vid ryska Institute of Applied Physics redan 1964 och levererade 6 watt kontinuerlig mikrovågsstrålning vid 10 gigahertz. Sedan dess har forskare världen över sakta men säkert ökat gyrotronernas effekt och idag drivs utvecklingen framåt av fusionsprojektet ITER:s behov.

Totalt kommer ITER-projektet att använda sig av 24 gyrotroner och dessa kraftfulla mikrovågskällor har en rad viktiga uppgifter, som att starta och hetta upp fusionsplasmat och att stabilisera de lokala instabiliteter som uppkommer i plasmat.

Åtta av ITER:s gyrotroner tillverkas i Ryssland, åtta i Japan, sex i Europa och två i Indien. De fabrikstester som gjorts på den andra gyrotron som tillverkats i Ryssland visar att den lever upp till de krav som ställs av ITER och kontinuerligt kan leverera en effekt på 1 megawatt vid 170 gigahertz.