Eesti Energia säljer el till svenska hushåll

Eesti Energia, internationellt bekant som Enefit, är en energigrupp som består av mer än 20 företag och sysselsätter cirka 5 800 personer. Enefit är den största energiproducenten och även en av de största producenterna av förnybar energi i Baltikum. Foto: Emerging Europe, kredit: Eesti Energia

 

Eesti Energia, som har levererat gas och el till de baltiska staterna och Polen, samt levererar el till Finland, säljer nu el till svenska hushåll och företag. Tjänsten tillhandahålls under varumärket Enefit, skriver Baltic Times.

Företagets plan är att leverera digitala lösningar via ett enkelt och flexibelt kontrakt så att målkunder (företag och familjer) kan effektivisera sin elanvändning. Enligt Hando Sutter, styrelseordförande i styrelsen för Eesti Energia, är svenskar några av de mest rörliga i Europa och har inte tid att söka när det gäller att byta tjänsteleverantörer. Dessutom finns det högt intresse från i Sverige för tjänsteleverantörer som erbjuder nya och innovativa tjänster.

- I Estland är nästan alla officiella tjänster digitala", säger Sutter. "Vi röstar online och har till och med virtuellt e-bostad för alla utlänningar som vill göra affärer i Estland. Vi var också ett av de första länderna i världen för att digitalisera elavläsningen - som sådan tror vi starkt på digitaliseringens förmåga att förenkla vardagen. 

Jonas Lindelöf, som har arbetat inom energisektorn sedan han slutförde sina studier, kommer att stå till rätta med Enefit Sweden. Enefits erbjudande i Sverige är koncentrerat på digitala lösningar, som en användarvänlig digital försäljningsprocess och en mobilapplikation.

- Att hålla svenskt marknadssyn i åtanke har utvecklat elpaket som passar familjer som i allmänhet brukar konsumera mer el. Vi tror att vi genom att fokusera på målgruppens intressen kan få en stark ställning i Sverige, säger Lindelöf.

I Estland är Eesti Energias kunder redan vana vid att hantera sin el digitalt, hävdar Sutter.

- Genom att använda vår app har esterna kunnat minska sina elkostnader med i genomsnitt 15 procent. Nu vill vi erbjuda dessa effektiva lösningar i Sverige också, säger Sutter och tillägger att i båda länderna (Estland och Sverige) finns en ökande trend mot mobila applikationer.

Handel i Sverige har länge varit en del av Eesti Energias strategiska mål, vilket inkluderar övergång från en lokal elförsäljare till en energisäljare och tjänsteleverantör som täcker hela Östersjöregionen.