Hannovermässan: Delstaten New York tar saken i egna händer

Kathryn Bamberger från delstaten New Yorks stödprogram Global NY och kollegan Charles Radier, vill locka fler europeiska investerare till New York. Foto: Markku Björkman

Amerikanska industriella stödprogrammet Global NY lanserades nyligen av guvernör Andrew M. Cuomo för att erbjuda one-stop-tjänster till både utländska företag som vill investera i New York och till lokala företag som vill exportera bland annat till Europa.

Detta var det första steget som visar att USA:s lokala och delstatsregeringar inte är beredda att vänta på hur Trump-regeringens handelspolitiska åtgärder kommer att påverka deras ekonomier. 

Det andra steget kom i januari när staden New York beslutade att sälja alla fossila innehav i stadens pensionsfonder. Dessutom kommer New York att stämma fem av världens största oljebolag.
– Vi tar ansvar för kommande generationer, sade borgmästare Bill de Blasio.

På årets Hannovermässa träffar jag Kathryn Bamberger från delstaten New Yorks stödprogram Global NY och kollegan Charles Radier, som vill locka europeiska investerare till New York.

- Människorna världen över vet i regel att vi har många globalt ledande akademiska institutioner och forskningscentra, en högkvalificerad personalstyrka och innovativa industrier och teknologier, men det är mindre känt att New York är nummer 2 för utländska direktinvesteringar och hem till 55 stycken så kallade Fortune 500-företag, säger Kathryn.

- New York har en ledande ställning när det gäller att locka till sig internationella investeringar, liksom ifråga om affärsbesök och expansion. Genom världsklass infrastruktur, kreativa incitament och de lägsta skatterna på årtionden, kommer ekonomin att lyfta i New York-staten, konstaterade Kathryn Bamberger.

Hennes kollega Charles Radier anser att delstaterna måste tänka på sina egna intressen och agera aktivt för att skapa affärskontakter ute i världen. Enligt Radier, finansieras även deras besök och delstaten New Yorks monter på Hannovermässan genom stödprogrammet Global NY.

Markku Björkman