Ryssland stoppar gasleveranserna till Ukraina

Gasprospektering på ukrainska steppen. Foto: Naftogaz

Ryssland kommer inte fortsätta gasleveranser till Ukraina. EU fruktar att det går utöver leveranserna till Europa, meddelar nyhetsbyrån Ritzaus.

Ryska Gazprom förlorade en miljardtvist till ukrainska Naftogaz tidigare i veckan.

Nu stängs ukrainska skolor, fabriker slutar att tillverka och dagisbarnen skickas hem. Därmed hotar en ny gasstrid med Ryssland och den kan  göra vinterkölden helt outhärdlig i Ukraina.

Ryssland vägrar att återuppta gasleveranser till Ukraina. Det skulle annars ha skett redan 1 mars.

Tidigare i veckan vann det statliga ukrainska gasbolaget Naftogaz en rättstrid mot ryska Gazprom inför en internationell skiljedomsdomstol i Stockholm.

Domen skulle ha markerat slutet på en långvarig strid mellan de två länderna. Men Gazprom har istället intensifierat konflikten genom att vägra att börja leverera gas till grannlandet igen.

Det ryska beslutet kommer vid en tidpunkt då temperaturen i den ukrainska huvudstaden, Kiev, ligger vid åtta minusgrader.

Måste använda olja för uppvärmning

- Från och med idag rekommenderar vi att verksamheten på daghem, i skolor och universitet upphör, säger ukrainska energiministern Igor Nasalyk.

Han uppmanar också ukrainska företag att göra allt för att spara gas. Landets värmeverk har blivit tillsagda att använda värmeolja i stället för gas.

Ukrainas regering har dock nått ett snabbt avtal med Polen som kommer att leverera gas fram till slutet av månaden.

I EU finns det oro för att gasstriden mellan Ryssland och Ukraina också kan gå utöver leveranserna till Europa.

- Denna situation ger upphov till bekymmer inte bara på grund av de direkta leveranserna av gas till Ukraina, men också för fortsatt tillgång till gas inom EU, säger EU-kommissionens vice ordförande i energifunionen Maros Sefcovic.

Skiljeförfarandet mellan Ukraina och Ryssland, som avgjordes tidigare i Stockholm, är påverkas av den politiska krisen mellan de två länderna.

Den nuvarande striden har handlat om att Gazprom har levererat för lite gas till Ukraina, och att ryssarna har betalat för lite för den gas som det ryska företaget har skickat via Naftogaz-rören till Europa.

Källa: Ritzau / AFP